Etiketter

,

hustruns lantbröd

Va’, är hon inte klok, den där hustrun? Stoppa potatis i brödet? Det finns säkert de som är skeptiska, men faktum är att det funkar. Brödet blir saftigt och gott av potatisen.

Dessutom är det ett ganska grovt lantbröd, som funkar lika bra med en skiva ost som med en klick marmelad.  Eller kanske bägge, brie med björnbärsmarmelad…

Det här behövs till 2 bröd:
2 kokta potatisar
25 g jäst, ½ pkt
5 dl ljummen vätska, kokspadet från potatisen + vatten
2 tsk salt
2 msk olivolja
4 dl grahamsmjöl
8 – 10 dl vetemjöl special

Gör så här:
Mosa potatisen med en gaffel, låt den svalna.

Smula ner jästen i en bunke. Häll på ljummen vätska (ska varken kännas varmt eller kallt när du sticker ner ett finger) och lös upp jästen. Ha i mosad potatis, olja & salt. Häll i grahamsmjölet, rör och bearbeta degen. Häll i vetemjölet, lite i taget, arbeta degen med en trägaffel.

Arbeta degen en stund. (Hustrun använder händerna, jag skulle använda trägaffeln). Låt degen jäsa en timme övertäckt med en handduk.

Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda degen. Dela den och forma 2 bröd. Lägg dem på en plåt med en handduk över.

Sätt ugnen på 200 grader. Grädda bröden i ca 35 – 40 minuter. (Bröden är färdiga när det låter ihåligt när man knackar dem på undersidan.)

Låt bröden svalna på galler under bakduk.

Det här receptet kommer från den gamla kokboken Äta på nytt sätt, som utkom 1980 i svansen på det radikala 70-talet. I långa stycken är den ganska modern: mer vegetarisk, säsongsanpassad och lokalproducerad mat – och ingen mat från multinationella storföretag.

I boken kallas det Stefans ungerska lantbröd. Men hustrun har minskat mjölmängden, något som ger ett saftigare bröd.