Etiketter

, , , , , , ,

Har du också en garderob som krymper kläderna? Hörngarderoben i det gula sovrummet hemma hos oss är i alla fall utrustad med den där krympfunktionen. Det är jag säker på. När jag hängde in sommarkläderna i september så var de alldeles vanliga – och när jag tog fram dem igen efter ett halvår då hade de krympt. Särskilt på mitten.

Så en dag i slutet av april stod jag där på golvet i sovrummet. Med kläderna i famnen tittade jag skeptiskt på ett par sommarbyxor. Men så tog jag mod till mig och ålade ner mig i dem. Det gick bra ända tills jag skulle knäppa knappen, då fattades säkert en centimeter – även om jag drog in magen och försökte se ut som Victoria Beckham och de andra celebriteterna i Size Zero-klubben.

Men jag har en plan, inte för att vara med Size Zero, men för att komma i min brallor. Den är ”tajmad och klar in i minsta detalj”, som Sickan i Jönssonligan skulle säga. Jag ska köpa en cykel. En som funkar att cykla på – den jag har nu rostar sönder och framhjulet wobblar så man tror att man ska åka ända in i tjottahejtan när man får upp lite fart i nedförsbackarna. Sedan ska jag ta cykelturer, inga långa men ett par kilometer då och en halvtimme en annan dag.

Jag tror det funkar, just för att det är rörelse man liksom inte räknar som träning. Så var det när vi köpte hund för 12 år sedan. Då gick jag ner sju kilo på ett år utan att jag märkte det. Det var liksom bara så kul att ta promenader med den nya hundvalpen, så när man var ute och gick tog man en extra tur.

En ny hund efter vår cockerspaniel Pontus blir det i sommar eller senare i höst när det värsta hundhysterin har lagt sig, för det är verkligen en hysteri. Nu får man mejla uppfödarna och nådigt ställa sig i kö för att eventuellt kunna tinga en valp som ska födas om ett kvartal.

Under tiden vi väntar på hund tänker jag cykla och äta hyfsat nyttigt.

Välkommen att kolla runt bland recepten, du också.

Måndag: Sallad med halloumi, krutonger & senapsvinägrett
Vår och ljummen sallad, det är en svårslagen kombination. Tänker du på djurhållningen så kan man byta ut halloumin mot svensk grillost. Och byter du halloumin mot bacon så har du en salade de Lyon. Det är inte heller fel.

Tisdag: Socca – kikärtspannkakor med vuxensmak
Det år verkligen vuxensmak på de här pannkakorna. De vanliga pannkokornas sötma från mjölk har ersatts av en liten pikant bitterhet från olivoljan. Ät med gott tillbehör: spenat, chèvre & valnötter, ratatouille eller mustig tomatsås.

Onsdag: Risotto med sparris & räkor – lyxigare vardagsmat
Här har jag försökt i flera veckor. Skrivit om den, lyft fram den på bild. Ja, locka dig så att du testar den här risotton. Orsaken är enkel; det är för att jag gillar den så mycket själv.

Torsdag: Tabbouleh – god, tuggig sallad med bulgur, tomat & persilja
Visst är det läckert när maten är al dente och käkarna får jobba. Just det hittar man hos den här bulgursalladen. Ät den gärna med goda tillbehör. Kanske med stekt halloumi, eller rökt kalkonlår eller ugnsbakad selleri.

Fredag: Lyxig potatissallad med sparris & kallrökt lax
Verkar det tjatigt att äta sparris två gånger samma vecka? Det tycker inte jag. Är det sparrissäsong så är det. Och sparrisen har inte ett dugg emot lite potatis och kallrökt lax, jag lovar.

Lördag: Svartvit linguine med bläckfisk & räkor
En riktigt god pasta med skaldjur. Vill man lyxa till det riktigt tar man färska skaldjur och pasta som fått sin färg från bläckfiskens bläck. Annars funkar det bra med vanlig pasta och skaldjur från frysdisken.

Söndag: Ljummen kycklingsallad med vitlökskrutonger & aiolidressingt
Ljummen vårdag och en sallad som inte är helt kall. Sting från aiolin och tuggiga surdegskrutonger. Uteplatsen eller balkongen och så ett glas svalt rosévin. Är det med?

Här hittar du fler veckomenyer med Medelhavskost.