Etiketter

, , ,

Linguine som färgats svart av bläckfiskens bläck heter Linguine al nero di seppia. Åtminstone är det vad som stod på en förpackning svart pasta som vi fick av en släkting för en tid sedan.

Kul present tyckte jag och gick genast i gång. ”Hmm, bläckfiskpasta måste man ju äta med bläckfisk. Och räkor. Och en massa vitlök och chili och persilja…”

Så där gick jag och tänkte – och en dag så stod den på bordet, min egen linguine med bläckfisk och räkor. Men pastan hade blivit svartvit, för bläckfiskpastan hade blandats med vanlig vit linguine. Klart trevligt för ögat.

Skulle du vilja gå loss ännu mer, så koka musslor och blanda ner – då har du en riktig Pasta linguine Frutti di Mare.

Det här behövs till 4 personer:
400 g linguine eller annan pasta, blanda gärna svart och vit pasta
150 g bläckfiskringar, naturella (inte panerade)
600 g oskalade räkor = 200 g skalade
olivolja
salt & svartpeppar
4 vitlöksklyftor
3 chili, spansk peppar
1 liten bunt slätbladig persilja

Gör så här:
Skala och skiva vitlöken tunt. Dela chilifrukterna och skrapa ur kärnorna (om du inte vill ha superstark mat). Strimla. Hacka persiljan.

Skala räkorna och skär bläckfisken i tunna ringar (om det inte redan är klart).

Koka pastan.

Stek vitlök och chili i olivolja en liten stund. Blanda ner bläckfiskringar och stek i ytterligare 2 minuter. Salta & peppra.

Blanda pastan med bläckfisk, vitlök, chili och räkor. Strö över hackad persilja och låt allt bli varmt.

Jag är ingen större expert på italiensk mat. Men om jag fattat rätt så äter man linguine till skaldjur för att det är en mer kompakt pasta – som inte skaldjurens skal skär sönder så lätt.

Nu är jag ingen större expert på bläckfisk heller, men jag måste berätta om ett recept jag såg när jag kollade runt. Man tar naturella bläckfiskringar. Tinar dem om de är frysta. Panerar och steker i rikligt med olivolja. Sedan sätter man sig i sensommarskymningen och äter dem med aioli, kanske med en pilsner eller ett glas rosé.

Någon mer än jag som blir hungrig?