Etiketter

,

Här kommer ett recept för en roligare onsdag:

Gör en krämig risotto. Rör och smaka av under tiden. Blanda ner lite tinade räkor och rör i riven parmesan.

Kör sparris i ugnen, glöm inte bort att bränna av den på full grill en minut eller så. Krydda med flingsalt och svartpeppar innan den också hamnar i risotton.

Ät & njut. Det här är lyxig vårmat.

Ändå kostar det inte mer än stekt fläskkotlett.

Det här behövs till 4 personer:
3 dl risottoris
2 schalottenlökar
olivolja
svartpeppar & lite salt
en skvätt torrt vitt vin om du har, annars en pressad citronklyfta
ca 1 liter hummerbuljong, vatten + fond
1 – 1,5 dl riven parmesan eller grana padano
300 g skalade räkor, gärna frysta om det är en vanlig onsdag
1 knippe grön sparris, 250 g

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Tina räkorna. Koka upp vatten + fond i en kastrull, låt den småkoka under tiden.

Skala och finhacka schalottenlöken. Fräs den mjuk i olivolja. Använd en tjockbottnad gryta så bränns den inte så lätt. Dra några varv med svartpepparkvarnen och salta, men bara lite. Häll i riset. Rör och stek tills det börjar lukta lite som popcorn. Häll i vinet eller pressad citron och låt det förångas.

Häll i buljong så att riset täcks. Koka utan lock på strax under medelvärme tills riset är färdigt men al dente. Rör i risotton och häll på ny buljong vartefter. Ta med den vätska som bildas när räkorna tinar.

Fixa sparrisen under tiden. Bryt av den nedre, träiga delen. (ja, det är lika lätt som det låter. Böj sparrisen så får du se). Lägg den i en ugnsform, sprinkla över lite olivolja och blanda runt. Kör den i ugnen i ca 10 minuter. Den sista minuten på grill och full värme. Krydda med svartpeppar & flingsalt.

Riv osten och rör ner den. Blanda ner räkorna och sparrisen. Toppa med flagad parmesan och lite svartpeppar.

Skulle du ändå vara tveksam till kostnaden för den här risotton – fundera då ett ögonblick på vad pizza till hela familjen kostar om man köper den hos den lokala pizzabagaren – eller vad det kostar att svänga förbi den internationella hamburgerkedjan…