Etiketter

, , , , ,

Provence har ett skimmer över sig. Det ska vara pittoreska byar, rosevin och gubbar som kommer gående med en baguette under armen och en Gaulloise i mungipan – ungefär som om livet var en målning av Lennart Jirlow.

Men för ett par generationer sedan var det ett hårt och fattigt liv man levde i denna sydliga provins. Marken var karg med pinjeskogar och bete för getter. Här fanns olivträd i dalarna, örtkryddor på bergssidorna och i havet fisk. Men inga kor och få böljande vetefält.

Det provencalska köket speglar de tuffa villkoren; här fanns de fattigas kök – och få rätter passar bättre in på den beskrivningen än socca, kikärtspannkakor från Nice. Bara kikärtsmjöl, olja, salt och vatten. Ja, och så lite svartpeppar.

Men om du vill äta socca till middag man kan lägga till lite goda tillbehör: Sardeller & oliver, tomatsås eller ratatouille. Kanske spenat, chèvre & valnötter.

Det här behövs till 2 personer:
2,5 dl kikärtsmjöl
(knappt) 3,5 dl vatten
0,75 tsk salt
2 – 3 msk olivolja

Olivolja till stekningen

Gör så här:
Vispa ihop kikärtsmjöl, salt och vatten. Rör sist ned olivoljan (den blir besk om man vispar den för mycket).

Stek tunna frasiga pannkakor på samma sätt som man steker ”vanliga” pannkakor. (Och på samma sätt som vanligt vill de fastna i pannan och gå sönder).

Och fixa till lite goda tillbehör.