Etiketter

Vilken sorts vinköpare är du? Är du en av dem som gärna åker ett par mil extra för att få tag i det där tillfälliga vinet för 249 kronor? I så fall kan du förmodligen sluta läsa nu.

Men är du en av oss vanliga själar som vill ha ett schysst avslut på arbetsveckan med lite god mat och hyfsat vin som varken saboterar din plånbok eller fredagseftermiddag – då har jag ett ganska anspråkslöst förslag.

Knata in på närmaste Bolag och ryck åt dig en flaska Leth Grüner Veltliner 2020 (89 kronor, vitt). Det är ett oerhört prisvärt vin som funkar bra som kompis på fredagskvällen.

När man luktar på vinet så hittar man päron, exotiska frukter och lite kryddighet. I munnen är det ett fruktigt vin med en liten trevlig pepprighet på slutet. Syran står för vinets ryggrad, men den inte så markerad så den skrämmer moster Märta.

Vi drack en flaska till Arnolds goda lax, och det var ett sällskap som gillade varandra. Timjan och soltorkade tomater blev en bra smakbrygga till vinets pepprighet och fruktighet.

Sonen i familjen – även känd som 22-åringen – dömde visserligen ut vinet för att det inte hade den där krispiga syran hos en riesling eller en fransk chardonnay. Men han tystnade när han hittade en skvätt med just riesling.

Och handen på hjärtat, vem kan lita på dagens ungdom? De har ju fel om så mycket annat – då kan de väl ha fel om vin också.