Etiketter

, , , , , ,

Snart, snart, är det varm vår på riktigt. Du vet den där tiden när man sitter ute och fikar. Kanske dröjer sig kvar och äter middag på balkongen eller uteplatsen.

Vilken skillnad mot vinterlivet. På morgnarna drar man bara på en t-shirt och ett par shorts, sedan går man ut och tar en kopp kaffe. Inget strulande med morgonrock och frusna fötter mot kalla golv. Inget meck med 24 lager kläder innan man vågar sticka ut näsan.

För mig är det en tid när det är lättare att leva.

Men ännu har vi en månad med nyckfullt väder. Badbrallor ibland, handskar dagen efter. Men även den tiden ska man ha något gott – och hyfsat nyttigt – att äta.

Måndag: Fyllig pasta med soltorkade tomater, spenat & halloumi
Gott, snabbt och inte alltför dyrt. Den här pastan är den ultimata vardagsmaten. Känn bara hur tomaternas sötma bryter mot den salta osten.

Tisdag: Ljummen kycklingsallad med vitlökskrutonger & aiolidressing
Ljummen sallad är perfekt när värmen står och tvekar i farstun. Ät den på balkongen eller uteplatsen en varm dag innan kvällskylan kommer.

Onsdag: Provençalsk ratatouille med ägg
Ratatouille är väl alltid provençalsk, men här låter man låter man ägg koka med i grönsaksrätten. Ät gärna belugalinser till, eller bara ett gott bröd.

Torsdag: Salade dijonnaise – potatissallad med ägg & fransk senap
Det här är en matig potatissallad med både ägg, tomater och gröna bönor. Sitt namn får den av en vinägrett med dijonsenap.

Fredag: Marinerad tonfisk med kapriskryddad tomatsås
Marinera tonfisken och lägg den på grillen. Gör en tomatsås med kapris och fixa lite god timjanspotatis. Jajamensan, nu är det fredag.

Lördag: Tikka masala – fyllig indisk gryta med quorn eller kyckling
Indiskinspirerad (kyckling)gryta med quorn. Varm och fyllig, men inte het i smaken. Men godast är nog den lätta syrligheten från yoghurtmarinaden.

Söndag: Ljummen laxsallad med belugalinser & apelsin
Än så länge är det säsong för apelsiner. Använd de brandgula citrusfrukterna till en sallad med lax och belugalinser. Godaste linserna om du frågar mig.

Veckans förrätt: Sallad med avokado & kallrökt lax
Tärna avokado och kallrökt lax. Pressa över lite citron och lägg salladen i avokadoskalen eller glasskålar. Vem har sagt att förrätter måste vara krångliga?

Här hittar du fler veckomenyer med medelhavskost.