Etiketter

, , , , ,

Visst är det fantastiskt. Här är man snart 64 år gammal och tror att man har ätit det mesta, inklusive grodlår och komage. (Grodlåren åt jag på 70-talet, så de minns jag inte så mycket. Men komage är ett färskare minne – och man kan väl säga så här: hoppa över kossans mage om du inte brinner av iver att få vet hur det känns att käka bildäck).

Men så står jag där en kväll i vårt trånga kök. Mixar ihop en majonnäsbaserad sauce verte, tar en sked och smakar på lite sås. Och tänker ”Himmel, så gott. Varför har jag aldrig gjort det här tidigare?”.

Och det bästa av allt. Det är inte ett dugg svårt, bara att trycka på mixerns kör-knapp.

Det funkar bra att göra den här såsen på färdigköpt majonnäs. Men använd i så fall Hellman’s, som faktiskt smakar riktig majonnäs med fyllig krydda och hög syra.

Det här behövs till 4 personer:
ca 1,1 kg kycklingben eller andra kycklingdelar du gillar
olivolja
salt & svartpeppar
1 tsk torkad timjan

Sauce verte
1 rejäl näve spenat, kanske 30 g
1 – 2 salladslökar (om du vill)
1 kruka persilja
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1/2 dl crème fraiche
1,5 dl majonnäs (ta Hellman’s om du använder färdiggjord majonnäs)
smaka ev av med lite salt, peppar, fransk senap och aningen citron

Servering
Gärna ris, klyftpotatis eller potatiskakan pommes Anna

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Olja en ugnsform, och lägg dit kycklingbenen. Salta, peppra och strö över 1/2 tsk timjan. Kör i ugnen i ca 15 minuter. Ta ut ugnsformen, vänd kycklingbenen. Krydda med salt, peppar och 1/2 tsk timjan. Ugnsstek tills kycklingen är klar. Tar ytterligare ca 15 minuter. Stick i kycklingen och kolla så köttsaften är klar (genomskinlig).

Sauce verte
Skölj och grovhacka spenat och persilja. Skala och finhacka lök och vitlök. Lägg allt i en mixer/blender. Häll i en skvätt olja och pulsmixa ett par gånger. Rör ner crème fraiche och majonnäs. Mixa slätt.

Smaka av såsen. Har du en mesig majonnäs behövs det kanske lite dijonsenap, citron eller salt & peppar.

Eko-kyckling smakar mycket mer än industri-kyckling. Det beror på att den växer långsammare och slaktas vid högre ålder.

Men den är också mycket dyrare än ”vanlig” kyckling. Ett knep är då att köpa kycklingben till ett pris som går att betala, istället för ekologisk bröstfilé som är hutlöst dyr.

Dessutom är benen och lårfilé mycket saftigare. Och därmed lättare att lyckas med.