Etiketter

, , ,

Det här är mat som gör gott i magen en fredag. Saftiga skivor av tonfisk som marinerats i citron och örtkryddor. Varit en snabb vända på grillen – eller i stekpannan så här års. Nästan helt genomstekta men ändå saftiga.

Och en tomatsås som har lånat drag av den italienska grönsaksröran Caponata. Alltså en sås med sötma från tomater och aningen socker – och ryggrad av citron och kapris.

Timjanskryddade potatisklyftor och grönsaker direkt från ugnen. Och i glaset, lite vitt vin.

Jodå. Nu är det fredag på riktigt.

Det här behövs till 2 personer:
2 skivor tonfisk (kanske lite tjockare än vanligt)
4 msk (0,6 dl) olivolja
1/2 kruka oregano, hackad
1 vitlöksklyfta, riven
1/2 citron, rivet skal + pressad juice
salt & svartpeppar

Tomatsås
1 – 2 schalottenlökar (eller 1 gul)
2 vitlöksklyftor, rivna
1 burk krossade tomater. OBS Avrunna, inte spadet
1 dl vitt, torrt vin
1/2 citron, rivet skal + pressad juice
2 msk kapris, lätt hackade
1/2 kruka oregano, hackad
1/2 bunt (blad)persilja, hackad
salt & svartpeppar
2 – 3 nypor strösocker (smaka dig fram)

Timjanskryddad potatis
500 g fast (eko)potatis, eller potatis + andra rotsaker
olivolja
salt
1 tsk torkad timjan

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.

Marinera fisken. Blanda olja med hackad oregano, riven vitlök, citronskal & citronjuice. Lägg ner fisken och låt den marinera medan du förbereder det andra.

Potatisen. Skölj den och skär i kvartar (ekopotatis med tunt skal behöver inte skalas). Koka upp potatisen och låt den koka 1 minut. Häll av och lägg den i en oljad ugnsform. Skala ev andra rotsaker, skär dem i klyftor och lägg dem i ugnsformen. Salta lätt och stänk över lite mer olja. Kör i ugnen i ca 35 – 40 minuter. Rör om ibland. Lägg i timjan när kanske 10 minuter återstår. Smula över flingsalt.

Tomatsåsen. Skala och hacka löken. Fräs den i olja. Krydda med salt & peppar. Häll av spadet från tomaterna och lägg tomathacket i kastrullen. Ha i riven vitlök, vitt vin, kapris, skal och juice från citronen. Låt såsen koka medan allt annat får gå färdigt. Lägg i örtkryddorna mot slutet. Smaka till sist av med så mycket socker som just du vill ha.

Tonfisken. Skrapa av fiskbitarna och lägg dem i en varm stekpanna med olja – eller i en grillpanna – eller grilla dem på utegrillen när det blivit varmare ute. Salta & peppra. Stek dem på ganska bra värme i ca 1,5 – 2 minuter per sida. Stek inte för länge, då blir de torra och trista.

Det här är inte ett recept jag har hittat på helt själv. Inspirationen kommer från Karins spis, en klart trevlig blogg med ett recept på Grillad tonfisk med vitlök, tomat, kapris och oliver och Stefanos potatis. Jag får väl erkänna att jag förenklat det lite – och så har jag uteslutit oliverna från tomatsåsen. Annars skulle jag få en sur hustru.

Och det vill man ju inte ha, så här när det är fredagskväll.