Etiketter

, , , , , , , ,

Bästa sättet att göra julmat är att göra den tillsammans. Jag och en kompis brukar ses en av de mörkaste dagarna i december. Då röjer vi runt i köket under några timmar – och sedan ser det ut som om Homer Simpson har pryat som kock. Men i frysen ligger trinda köttbullar, glänsande patéer och långkokt grönkål, glazade revben och wokad brysselkål.

På lördag i nästa vecka är det dags. Då drar vi fram knivar och skärbrädor, och så sätter vi igång. Men vi gör bara en bråkdel av recepten här nedan.

Det klart att du kan göra precis allt – från den första assietten med gravad lax till den sista chokladpralinen som de övermätta trycker ner innan de vacklar mot soffan. Men handen på hjärtat, vad är det för mening med det? Julen är ju faktiskt till för att ta det lugnt, inte för att stressa ihjäl sig.

Paté är en av de saker vi gör varje år, oftast Hemlagad paté – lättaste receptet, just för att den är så lättlagad. Man slipper mala lever och man slipper laga den i vattenbad. Tyvärr finns inte den här patén med senare upplagor av Vår kokbok, där jag en gång hittade receptet.

Ingen jul utan köttbullar, det gäller här hemma också. Därför trillar vi en större mängd med de trinda bollarna. Har vi viltkött brukar vi mala det, annars går det faktiskt lika bra med nötfärs – och om vill blandar man i fläskfärs för att få lite fetare bollar som håller ihop. I receptet Älgköttbullar med vitlök och timjan & med fläskfärs finns två olika varianter som man kan utgå ifrån.

Vad det gäller revbensspjäll så har vi testat några olika recept under åren. Har du tillgång till vildsvin så testa gärna Revbensspjäll av vildsvin – smakrikt, kryddigt & gott. Skulle det stå en slatt rom hemma, så kan du använda den till Tunna revben med rom-glaze. Receptet har jag inte hittat på själv, men det är gott ändå…

Idén att använda apelsin som smaksättare har jag dock hittat på. Det finns i Revbensspjäll med honung & apelsinglaze.

Grönkål är julbordets vegetariska höjdpunkt om du frågar mig. Fyllig, smakrik och aningen sträv i smaken. Vanligast är Gräddkokt grönkål, lite sådär som den halländska traditionen bjuder.

Skulle du drabbas av akut grönkålssug så kan man laga den smakrika portugisiska soppan Caldo verde. Eller blanda ost, grönkål och valnötter till fyllning i Grönkålspaj med valnötter. Smakrik lasagne med lax och grönkål kan bli en middag i advent – eller kanske en avslutning på juldagarna..

Men julens gröna är inte bara kålen. Rödlöksmarmelad är fantastiskt till patén, Apelsinmarinerade morötter är överraskande gott. Det gäller också Glaserad kålrot, och Ugnsbakade rödbetor, smörstekt grönkål & chèvre-crème. Eller testa Ljummen sallad med svartkål, apelsin & granatäpple.

Den klassiska svenska rödkålen har jag aldrig gillat, det är liksom för mycket socker som klistrar igen smaklökarna. En fräschare variant är Alsassisk rödkål med lök, vin & valnötter. (Även om det egentligen ska vara kastanjer i den franska rödkålen).

Vegetarianen kan också satsa på Wokad brysselkål eller Sojakryddad brysselkål. Äter man ägg och mjölkprodukter så är Örtkryddad paté med linser & morötter, rosmarin-crème fraiche ett bra alternativ.

Jag har gett upp det där med att grava lax och lägga in sill. Det finns faktiskt rätt mycket bra att köpa, men skulle du vara sugen så kan du söka recept på bloggen. En sak finns inte i affärerna: Matjessill med dill och Fräschare matjessill-sallad. Det är två röror eller sallader på matjessill och gräddfil. Gott, tycker jag.

Men en sak brukar jag spara till dagen före julafton – julskinkan. Om du ska tillaga den själv, välj gärna vinkokt skinka och koka den i vin och äppeljuice. Då får den en fylligare smak, dessutom får du en fantastisk buljong att använda i grytor.

Trevligt julmatsstökande!