Etiketter

, ,

”Hmmm, krydda brysselkålen med soja och vitlök, ska det verkligen vara nödvändigt?” Nej, du måste såklart inte. Men testa gärna den här lätt asiatiska kryddningen till revbensspjällen på julbordet.

Sojan gifter sig bra med de kryddiga revbenen, som inte heller är så ”oasiatiska”. Ofta är de kryddade med ingefära och – just det – soja. Och champinjoner som fått lite skjuts av japansk soja blir till en superkombo.

Det här behövs till en mellanstor laddning på julbordet:
500 g brysselkål
250 g champinjoner
1 vitlöksklyfta
1 chili, spansk peppar (om du vill)
olivolja
salt & svartpeppar
(knappt) 1 msk japansk soja
(knappt) 1 msk pressad citron

Gör så här:
Skölj brysselkålen. Skär av roten och ev fula delar. Dela kålen i halvor eller kvartar så att de håller ihop i roten.

Skölj/torka av svampen och skiva den. Skala vitlöken och finhacka. Dela chilin och skrapa ur fröna. Strimla.

Stek svampen i bara lite olja tills vätskan kokat in. Häll på lite mer olja, salta & peppra och fräs så svampen får lite stekyta.

Stek brysselkålen i olja tills den börjar få färg. (Använd gärna en stekpanna till svampen och en annan till kålen, så går det snabbare). Blanda ner svamp, vitlök och chili. Stek ett par minuter till. Häll i soja och citronsaft. Stek tills vätskan har kokat in och smakerna gift sig.

Om du vill funkar brysselkålen bra till en god korv – det var så vi åt den, som du ser av bilden. Men det som blev över frös vi ner för att ta fram till revben och köttbullar på juldagen.