Etiketter

, , , ,

Vad skulle du sakna om du flyttade till ett annat land? Skulle du bli en sådan där Sverige-chauvinist som minutiöst firar alla svenska högtider och har blågul slips på nationaldagen? Jag tror inte den typen av nationalism ligger för mig. Men jag skulle faktiskt sakna en hel del. Mat till exempel. Knäckebröd och kaviar och kallrökt lax, jansson och en liten nubbe.

Men allra mest skulle jag nog sakna matjessill (och annan sill). Fick väl bosätta mig nära en Ikea-butik – och hoppas att matjes ingår i sortimentet…

Som en lite hyllning till matjessillen kommer här en inläggning som funkar bra även på det stundande julbordet. För handen på hjärtat, visst är matjes för god för att bara plockas fram till midsommar.

Det här behövs till en liten sats:
1 burk matjessill, 200 g
1,5 dl crème fraiche, 15 % funkar bra
2 – 3 msk majonnäs
2 msk hackad lök, gul eller röd
1 knippe dill, finhackad
svartpeppar & lite salt
några droppar av matjesspadet

Gör så här:
Hacka lök och dill om det inte redan är klart. Häll av sillen, men spara spadet. Blanda ihop alla ingredienser. Smaka av med salt, peppar & sillspad, men ta det försiktigt med saltet. Fisken är redan rejält salt.

Ställ in sillen i kylen ett par timmar, så smaken hinner mogna.

Och skulle du nu vara alldeles förfärligt sugen på en lille én, så funkar det bra med lite milt kryddat brännvin till sillen. Annars går det bra med en pilsner. Mariestad har till och med en alkoholfri öl som smakar som något man vill dricka mer än en gång.