Etiketter

, ,

Grönkål är lite som Askungen i Disney-filmen på julafton. Den kommer in i köket som ett skrynkligt och ledset blad, men efter lite hjälp av kocken (inte mössen!) så växer det fram till en smaklig juvel.

Min egen uppskattning har också vuxit. Från något gott att ta fram en vecka per år till en grönsak jag gärna äter både höst, vinter och vår.

Men en sak har inte hängt med: grönkålsreceptet på den här bloggen. Där står fortfarande att man ska använda fryst kål, trots att det var rätt många år sedan jag själv letade i frysdisken när det var tid för julstöket.

Läge att bättra sig med andra ord. Och därför kommer här ett recept på den grönkål jag lagade när vi gjorde julmat i helgen.

En liten sats grönkål till julbordet:
400 g grönkål
smör & kallpressad rapsolja
salt & svartpeppar (eller vitpeppar)
2 dl crème fraiche (ja, ta den feta), eller grädde
1 dl vatten
lite mindre än 1 msk kycklingbuljong

Gör så här:
Skölj och ta bort de grova stjälkarna från grönkålen. Strimla bladen fint, hacka gärna bladen en gång till. (Om du använder färdigskuren kål så lönar det sig att hacka bladen och ta bort de grova stjälkar som brukar finnas i påsen).

Fräs kålen i smör (för smörsmaken) och kallpressad rapsolja (för den nötiga smaken). Krydda med salt & peppar. Häll i crème fraiche, vatten och kycklingfond. (Smaka så det blir hög smak, men inte för salt). Låt kålen koka så där 5 – 10 minuter.

Har du bråttom och vill använda fryst grönkål så hittar du ett recept här.