Etiketter

, , , , ,

När jag skriver det här inlägget är det söndag kväll. Klockan är snart 10 och vintertiden har sänkt Göteborg i höstmörker. Just nu är det 8 år, 61 dagar, 2 timmar och några minuter kvar om världen ska lyckas uppnå Paris-avtalets mål om max 1,5 graders uppvärmning.

När tidsfristen löpt ut har all framtida utsläpp av växthusgaser förbrukats. Det är med andra ord ganska bråttom att vända utvecklingen.

Men jag tänker inte säga att det viktigaste är att du äter mer klimatsmart mat. Det viktigaste är att klimatfrågan blir något som vi löser på politisk nivå och på samhällsnivå – inte att så mycket av debatten handlar om hur individerna agerar.

Just så löste vi ozon-frågan. Det var ingen som pratade om att vi som konsumenter skulle gå runt och jämföra kylskåp. Istället fattades ett beslut om freonförbud – och ganska snabbt gjorde förbudet skillnad.

”Jaha, tänker du kanske. Vad ska jag göra åt det, då?”. Agera som en samhällsvarelse, såklart. Skriv en insändare. Prata med dina grannar. Mejla en politiker och fråga vad han eller hon har gjort personligen för att påverka den globala uppvärmningen. Ring bostadsbolaget du hyr av och fråga varför det inte finns några laddstolpar utanför porten. Stöd Greenpeace, gå med i Naturskyddsföreningen eller gå med i ett politiskt parti och kräv att de lyssnar på dig.

Men sedan ska du naturligtvis agera som privatperson också. Ja, du vet allt det där med konsumtionen, resor och vanor. Där ingår att äta lite smartare. Mindre rött kött. Mer frukt, grönt och baljväxer.

Om du vill ha lite inspiration så kan du fortsätta läsa nedanför bilden.

Måndag: Vegansk Shephard’s pie – gardener’s pie
Svamp och vego-färs ger en smakrik Shepard’s pie utan rött kött.

Tisdag: Strömming med pesto – husman med smak från Medelhavet
Strömming är gott. Pesto är gott. Tillsammans är det husman på lite nytt sätt.

Onsdag: Champinjon- & grönsakssoppa – djupa, mustiga smaker
Grönsaker, svamp och lite soja, det ger verkligen en djup umami-smak.

Torsdag: Värmande gryta med rödbetor, morot & rotselleri
Använd rotfrukterna nu när de har högsäsong i affärerna. Gott och värmande.

Fredag: Restaurangmat hemma – kummel med kantareller & blomkålspuré
Fixa restaurangmaten hemma, men du får kanske använda annan svamp. Torkad karl johan, kanske.

Lördag: Ugnsbakad lök med kornotto & stekt svamp
Lök är nog den mest mångsidiga grönsak som finns. Här får den spela huvudrollen – och gör det med bravur,

Söndag: Panerad sejfilé & sallad med polkabetor
Har du inte ätit färsk sej, så ska du testa. Gott. Och piggt med betor.

Här hittar du fler veckomenyer med Medelhavskost.