Etiketter

,

Första gången jag åt ugnsbakad vitlök var på en trendig krog. Grönsaker som var ”lättkokta” och al dente hade precis blivit inne. Och den här krogen ville inte vara sämre, så de serverade en halverad vitlök som hade varit inne i ugnen i ungefär 34 sekunder.

Det var inte gott.

Men om du är snäll mot vitlöken och ugnsbakar den i nästan en halvtimme, så får du en mjuk grönsak med lätt nötsmak. Rosta sedan parmaskinka till spröda chips och gör en len blomkålspuré. Över grönsakerna droppar du en sås på balsamvinäger med toner av knäck – ja, du läste rätt, sådant som man äter på julen.

Någon som har något emot den förrätten?

Nä, trodde väl inte det – så här kommer receptet.

Det här behövs till 4 personer:
2 vitlökar
salt, svartpeppar & lite torkad timjan
olivolja

100 g blomkål
ca 1 dl stark buljong, grönsaks- eller kyckling-
ca 1 msk crème fraiche
aningen salt & svartpeppar

3 små skivor parmaskinka (eller annan lufttorkad skinka som du gillar)
olivolja

2 msk socker
0,5 dl rött vin
0,75 dl röd balsamvinäger

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Skär av toppen på vitlökarna och dela dem på mitten så att varje klyfta blir delad. Lägg dem i en oljad ugnsform. Droppa över lite olivolja. På med salt, peppar & lite torkad timjan. Kör i ugnen i ca 25 minuter.

Blomkålspurén. Skär blomkålen i mindre bitar. Koka i stark buljong tills den är helt genomkokt. Häll av spadet. I med lite créme fraiche. Mixa den slät och smaka av med lite salt & peppar.

Parmachips. Lägg chipsen på en plåt eller ugnsform med aningen olja. Kör i ugnen i ca 10 minuter tills de är hårda och spröda. Ev kan du vända på dem en gång. Bryt sönder chipsen till lagom bitar.

Balsamvinägersås (balsamicoreduktion). Blanda socker, vin och balsamvinäger i en kastrull. Koka (reducera) tills det börjar bli en simmig sås. Håll såsen varm ända tills ni ska äta – annars stelnar den och blir som hård kola på julafton.

Lägg upp grönsaker och parmachips på tallrikar. Droppa balsamvinägersås på vitlöken och runt omkring.

Det var just det där med kola på julafton. Jag kokade balsamicosåsen lite för länge och så fick den kallna lite innan vi började äta – så såsen stelnade till kola. Dessutom en kola som satt fast i tallriken, så vi fick spätta loss den med kniv och gaffel.

Kanske inte så lyckat om du ska ha finmiddag.

Annars är det här verkligen en rätt där allt finns med. Mild rundhet från blomkålen. Sälta på från parmachipsen. Nötig fyllighet från vitlöken. Och både syra och sötma från såsen.

Jag tycker verkligen att du ska testa den här förrätten.