Etiketter

, ,

Fiskqueneller, det är som när någon smeker dig på kinden med baksidan av handen. Det är milt, ömt och liksom fjäderlätt.

Dessutom är det mat med ena benet i husmanskostens tradition och det andra benet i matsalsvärlden med silverbestick och linneservetter.

Och det bästa av allt. Det är ingen krånglig mat att laga, om man undantar det där med forma smeten till ovala ägg. Man tar två skedar och försöker skapa ovala ägg av fisken… Jag kan väl säga att jag kände mig mer som Homer Simpson än som Leif Mannerström när jag stod där med skedarna i köket.

Det här behövs till 4 – 5 personer:
800 g fiskfilé, hälften lax & hälften torsk eller annan vit fisk
2 ägg
vitpeppar
2 tsk salt
2 dl vispgrädde (mellangrädde borde också funka)
1 liten bunt med persilja & timjan
1,5 l vatten
2 buljongtärningar

Vitvinssås
1 bananschalottenlök
smör
1 liten bunt persilja och timjan
3 dl torrt, vitt vin
4 dl fiskspad från lax- & torskbollarna
2,5 dl vispgrädde
lite hummerfond från flaska
1 msk majstärkelse
ev några droppar vin
2 msk smör

Kokt potatis och stekta ärtor (mycket godare än kokta)

Gör så här:
Tina fisken om den är fryst. Skala och hacka schalottenlöken. Ta steksnöre och bind ihop två små buketter med timjan och persilja. Skär fisken i mindre bitar.

Lägg fisken i en mixer/matberedare. Mixa till en ganska slät färs. Salta & peppra, och knäck i äggen. Sätt på mixern och låt den arbeta medan du häller i grädden.

Forma ovala ägg av fiskfärsen. Ta två matskedar, vänd lite fiskfärs mellan skedarna tills de blir hyfsat ovala. Lägg på en vattensköljd skärbräda. Skölj skedarna med kall vatten – annars fastnar färsen på skedarna.

Koka upp vatten med buljongtärningar och en bukett örtkryddor. Lägg ner fiskquenellerna i spadet och låt det nästan-koka i 4 – 5 minuter.

Vitvinssåsen. Börja med såsen under tiden du gör fiskquenellerna. Fräs löken glansig i smör. Lägg ner örtbuketten och häll i vinet. Låt det koka tills hälften har kokat bort. Häll fiskspadet och fortsätt reducera (koka ihop) såsen.

Koka under tiden grädden i en annan kastrull så den också reduceras.

Sila bort lök och örtkryddor. Häll grädden i såskastrullen, droppa i hummerfond – smaka vartefter så att du får en smak du gillar. Rör ut majsstärkelse i lite vatten. Häll redningen i såsen. Koka ett par minuter.

Smaka av med några få droppar vin. Vispa ner lite smör.

Koka potatisen och stek ärtorna i olja (inte olivolja).

Duka lite fint. Lägg upp maten på tallriken och häll upp en skvätt vin i glaset (vi drack ett glas Leth Grüner Veltliner). Och njut av de milda quenellerna. Känn balansen mellan vinets syra och den runda grädden i såsen. Och njut av ett vin med trevlig – men inte alltför hög – syra.