Etiketter

, , , ,

Ta helt vanlig strömming. Lägg på lite pesto och stek dubbel som strömmingsflundra. Stolt kan du duka fram en ovanligt saftig fisk med pigga toner av basilika.

Om du vill äter du den som vanligt med potatismos och ärtor. Men om längtan efter semester och Medelhav skulle vara alltför stor så funkar det med stekt fänkål, oliver och surdegsbröd. Och kanske ett glas rosé.

Det här behövs till 4 personer:
700 g strömming
drygt ½ dl pesto
rågmjöl
salt & peppar
olivolja & smör

Om du vill: potatismos & stekta ärtor

Gör så här:
Skölj strömmingen och låt den rinna av. Lägg strömmingarna på en skärbräda med köttsidan upp. Bred ut en liten klick pesto på varannan, och lägg ihop filéerna.

Häll upp rågmjöl så att det väl täcker en tallrik. Salta & peppra, blanda kryddor och mjöl. Vänd de dubbla strömmingarna i mjölet. Stek i olja & smör, ca 2 – 3 minuter per sida.

Om du vill ha ärtor till – stek dem al dente! Då får de en fylligare smak och tydligare sötma.

I Frankrike steker man färska sardiner med den provencalska basilikaröran pistou. (Här hittar du ett pistou-recept). Men färsk Medelhavsfisk finns inte i Sverige, så det får bli strömming istället. Det är ett byte som funkar bra; strömming är sardinens nordiska kusin.

Dessutom är det här mat som ger en anledning att smyga ut i köket senare på kvällen…

Bred smör på en knäckemacka och lägg dit en avsvalnad strömming. Ta en tugga – det är en once-in-a-liftime-upplevelse. Eller för att hålla sig till svenska: det är jävligt gott.