Etiketter

, ,

För en tid sedan skulle vi ha vegansk vecka här hemma. Jag var på den idén, hustrun hängde aningen motvilligt med. Och sonen, han tyckte det var en strålande idé – för sina föräldrar.

Det gick – som jag skrev för strax innan påsk – helt åt helvete. Först kom jag på sonen när han käkade ägg, sedan började hustrun yra om grillat kött och rödvin. Själv läste jag påskrecept och fick hallucinationer om sill och rökt lax, lammstek och påsklunch…

Kort sagt. Vi avbröt.

Men innan the break up, så käkade vi vegansk Shepard’s pie, en habil husmansrätt som skickade oss mätta och nöjda till tv-soffan.

Det här behövs till 4 personer:
1 kg mjölig potatis
salt & peppar
3 – 4  msk olivolja
större delen av kokspadet från potatiskoket
1 chili (spansk peppar), strimlad

500 – 600 g champinjoner
2 stora schalottenlökar eller 1 lök, gul eller röd
salt & svartpeppar
1 chili (spansk peppar), strimlad
½ tsk chipotlechili eller annan chili
1 – 2 vitlöksklyftor, skalade
2 tsk vetemjöl eller majsstärkelse
2 dl vatten
2 tsk champinjonsoja eller japansk soja

500 – 600 g oumph i bitar eller bollar eller annan form
olivolja
aningen salt & peppar
aningen chilipeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.

Potatismos. Kärna ur och strimla chilin. Skala och skiva potatisen. Koka potaisen mjuk i riktigt salt vatten. Häll av potatisen men spara kokvattnet. Tillsätt olja, mosa och späd med kokvatten. Krydda med aningen salt, peppar och chili. Vispa med en vanlig handvisp, så slipper du klumpar i moset.

Svampröran. Skala och hacka löken. Kärna ur och strimla chilin. Skölj/torka av svampen. Skiva den och stek i olja tills vätskan börjar koka in. Lägg då i lök, riven vitlök och chili. Krydda med salt, peppar & chipotlechili eller annan chilipulver. Fräs tills löken är glansig och svampen får lite stekyta, Tillsätt mjölet och rör runt så allt blandas. Häll i soja och vatten och låt allt koka ett par minuter.

Oumph. Stek den enligt anvisningar på påsen. Krydda med salt, peppar och chili efter smak och behag.

Gratinering. Olja en stor ugnsform. Lägg svampröra och oumph i botten. Toppa med potatismoset. Kör i ugnen tills allt är genomvarmt och potatismoset börjar få lite färg. Tar kanske en 15 minuter.

Om vi har tagit upp det där med vegansk vecka igen… Vi kan väl säga så här. Vi tar veganska dagar. Igår till exempel, åt vi svamprisotto med spenat fräst i olivolja.

Gott. Och jag hann inte få en enda hallucination om annan mat.