Etiketter

, , , , ,

Det är något magiskt med rödbetor. Man stoppar dem i en gryta och genast sprider sig en varm, höstlig lukt av rotfrukter. Det är som om det egna köket förvandlas till en akvarell av Carl Larsson ”Interiör från radhuskök i Göteborg 2017” .

Nåja.

Den här grytan ger i alla fall en mildare och rundare smak än rödbetssoppan Borsjtj. Inte den hårda rödbetssmaken, bara runt och fylligt.

Nu kör vi receptet.

Det här behövs till 3 personer:
1 gul lök
olivolja
salt & svartpeppar
1 tsk timjan
2 morötter
1 bit rotselleri (stor som en lök)
2 vitlöksklyftor
2 potatisar
6 rödbetor
5 dl köttbuljong, vatten + tärning/fond (eller vegetarisk)

Ris, matvete eller bara rågbröd till grytan

Ät den gärna med en klick gräddfil, crème fraiche eller smulad feta

Gör så här:
Skala och hacka löken. Skala morötter, rotselleri och potatis, skär i kuber. Skala rödbetorna och skär i lite mindre bitar.

Fräs löken glansig i olja. Lägg i morötter och rödbetor.  Krydda med salt, peppar, timjan och fräs runt en stund. Häll i buljong och pressa ner vitlöken. Koka ca 25 minuter. Lägg i rotselleri efter 10 minuter och potatisen efter 12 minuter.

19-åringen hemma har några standardfraser när han kommer in genom dörren. Den vanligaste är ”Jag är hungrig”. Ibland varierat med ”Finns det nån mat åt mig?”.

Men numera kommer all oftare ett indignerat utrop ”Va, har ni inte lagat nån mat åt mig?!” Det var kvällens fras – för han betraktar inte rödbetsgryta som något man kan äta.

Tänk, vad mycket han har kvar att lära…