Etiketter

, , , , ,

Vanliga champinjoner – ja, just sådana som man plockar i grönsaksdisken – kan ge maten ett fantastiskt djup.

Man tar lite svamp, kokar den tillsammans med lök och morot, linser och fänkål. På slutet trycker man i lite spenat. Och när man lyfter grytan från spisen så har man en mustig soppa med varma, djupa smaker. En soppa för hösten och dimman och mörkret.

Vik hädan alla regnmoln, här kommer receptet.

Det här behövs till 4 personer:
1 fänkål
olivolja
1 gul lök
1 – 2 morötter
400 g kastanjechampinjoner (de lite brunare champinjonerna)
3 vitlöksklyftor
salt & svartpeppar
1 dl röda linser
1,8 l (svag) buljong, vatten + tärning eller fond
80 – 100 g spenat

Och så ett gott bröd till maten

Gör så här:
Dela fänkålen i kvartar. Skär bort rotstocken och ”rören”. Skiva tunt. Skala lök och vitlök. Hacka löken och finhacka vitlöken.

Skala morötterna och fintärna dem. Skölj/torka av champinjonerna och skiva dem. Skölj linserna

Fräs fänkålen i olja tills den är glansig. I med löken och fräs tills grönsakerna börjar mjukna. Lägg i svampen och fräs tills vätskan har kokat bort. Tryck i morot och vitlök, och fräs ett litet tag till. Salta & peppra.

Häll på buljongen och linserna. Koka 15 – 20 minuter till allt är klart. Låt spenat koka med de sista 5 minuterna. (Står det på paketet att linserna ska koka kortare tid, så väntar du såklart med att lägga i dem.)

Champinjoner och champinjoner… Jag tycker det är ganska stor skillnad på ”vanliga” champinjoner och kastanjechampinjoner (säljs också under namnet skogschampinjoner). Kastanjechampinjoner innehåller mindre vätska och mera smak. Det brukar bli mer svamp för pengarna – även om kilopriset är högre.

Ska kanske tillägga att portionerna här är större än det brukar vara i recept. Kan bero på att jag är matglad – och ska vi säga storvuxen – men jag har aldrig fattat portionsstorlekar när det kommer till soppor.

Det kan väl inte finnas en enda människa som blir mätt på 2.5 dl vätska, en ensam vit böna och två korslagda ärtor – eller hur det nu brukar se ut i sopprecept?