Etiketter

, , , , , , ,

När jag gick på gymnasiet (okej, jag erkänner att det är ett par år sedan) så hade jag en kompis vars mamma lagade omelett med tomater. Alla var helt i förundran, hur man man stoppa tomater i en omelett? Det mest vågade som kommit över en svensk kökströskel vid den tiden var fläsk, svampstuvning eller räkor, i alla fall om det gällde omelett.

Numera kan man hitta recept på tortilla och frittata med spaghetti överallt. Tänk om kompisens mamma hade haft spaghetti i omeletten. Du hade hon blivit inspärrad på dårhus, minst.

Men min poäng är inte att du ska lägga tomatskivor på äggblandningen nästa gång du lagar omelett. Min poäng är att du ska våga.

Just så skapades receptet på linssoppa med soltorkade tomater och blomkål. Jag testade mig fram och hittade en smak som verkligen funkade. (Den här soppan är fortfarande en favorit hos mig).

Så testa du också. Men man behöver inte prova alla kombinationerna. Mattias Dahlgren, krögare i Stockholm, brukar berätta hur han fick matidéer när han doppade pommes i barnens milkshake.

Men något sådant skulle jag verkligen inte prova på. Man vill ju inte bli beskylld för att vara lätt tokig. Ungefär som husmödrar med tomatomelett på 70-talet.

Måndag: Ugnsrostad blomkål, grönsaker & mild vitlöksolja
Smakrik, färgglad och lättlagat mat – man skjuter bara in en plåt i ugnen. Inte helt fel så här en måndag i september.

Tisdag: Snabb pasta med lax, spenat & soltorkade tomater
Den här pastan är en vardagsräddare hemma hos oss. Lax och spenat finns ofta hemma, och såsen tar ungefär lika lång tid som det tar att koka pastan

Onsdag: Wokad spetskål med halloumi & kornotto
Okej, det här är lite omständligare mat. Men spetskål är en mild, ljuvlig kål. Och kornotto, har du aldrig testat det är det dags att göra det nu.

Torsdag: Linssoppa med blomkål & soltorkade tomater
Det går att laga mat som är ganska billig men ändå riktigt, riktigt god – som den linssoppan där sötman och syran från de soltorkade tomaterna bryter fint mot den milda blomkålen.

Fredag: Restaurangmat hemma – kummel med kantareller & blomkålspuré
En av de sista sommardagarna förra året käkade vi mat på en uteservering på Hönö utanför Göteborg. Jag beställde ”Dagens fångst” och fick in en ovanligt välkomponerad rätt – trots att det var på en pub. Det här receptet är mitt försöka att återskapa den rätten.

Lördag: Kyckling med parmaskinka & balsamvinägersky
Om man lindar in kycklinglårfilén i parmaskinka så blir den saftig och smakrik, med lite sälta från skinkan. Låter man sedan köttet bräsera i vatten och balsamvinäger så får man en smakrik sky. Gott, om du frågar mig.

Söndag: Brandade med potatismos – sydfransk comfort food
Okej, det här är lite fusk. Brandade ska egentligen göras på saltad och torkad torsk, men det är inte så lätt att hitta i Sverige. Då får man rimma fisken själv för att få till lite comfort food, nu när kvällarna blir mörkare och kallare.