Etiketter

, , , , ,

Enkel linssoppa med varma höstliga smaker. Det är sådan mat som jag längtar efter när kvällarna blir kyliga och mörka.

Så en av de där svala septemberkvällarna när jag tröttnat på att sitta på uteplatsen och småfrysa gick jag in och gjorde den här soppan. Hustrun – som måste ha några inuiter till anfäder – frös inte alls, men hon godkände ändå maten. Kanske för att jag tog med en av hennes absoluta favoriter: soltorkade tomater.

Det här behövs till 2 – 3 personer om soppa är huvudrätt:
1 dl röda linser
2 schalottenlökar
olivolja
salt & svartpeppar
1 tsk timjan
1 vitlöksklyfta, skalad
1/4 av ett stort blomkålshuvud
1 l vegetarisk- eller kycklingbuljong, vatten + tärning eller fond
8 – 10 soltorkade tomater
om du vill: strimlad persilja att strö över

Gör så här:
Skölj linserna. Dela blomkålen i mindre bitar men spara ett gäng riktigt små buketter. Skala vitlöken. Skala och hacka löken.

Fräs löken i olja. Krydda med salt, peppar & timjan. I med linser, buljongen och det mesta av blomkålen. Pressa ner vitlöksklyftan. Koka tills allt är klart, cirka 15 minuter.

Mixa soppan slät med en stavmixer. Strimla de soltorkade tomaterna.

Häll upp soppan i djupa tallrikar. Toppa med soltorkade tomater och små blomkålsbuketter. Strö över strimlad persilja om du vill.

Det där med små okokta blomkålsbuketter tycker jag är viktigt. Vi äter inte bara med smaklökarna, inte heller bara med ögonen.

När vi käkar ska det också finnas skillnader i textur (hur maten känns i munnen). Och så ska det vara kul att äta. Det blir det när skedarna innehåller olika saker. Ibland bara soppa, ibland soppa blandat med små bitar rå blomkål och soltorkade tomater.