Etiketter

, , , ,

Okej, vi tar det från början. Jag har i n t e fått jobb som lobbyist för Spetskålsodlarnas Riksförbund. Men jag erkänner mig skyldig till ett visst spetskålsberoende.

Jag har än en gång lagt ner den milda kålen i kundvagnen och sedan smugglat hem den i en plastkasse med ordet ICA på sidan. Väl hemma har jag wokat den med paprika, stekt haloumi och rört till en risotto på korngryn..

Det här behövs till 3 personer:
1 gul knipplök eller annan mild lök
550 g spetskål
1 röd paprika
rapsolja eller olivolja
salt & svartpeppar
200 g halloumi (kanske 300 g om du är ostälskare)

Kornotto
1 liten gul lök
200 g champinjoner
rapsolja eller olivolja
salt & svartpeppar
1,5 dl korngryn
5 – 6 dl kyckling- eller grönsaksbuljong (vatten + tärning)
riven parmesan om du vill

Gör så här:
Börja med kornotto. Skala och hacka löken. Skölj/torka av svampen och fintärna den. Fräs löken i olja. Lägg i svampen och fräs till all vätska kokat bort. Krydda med salt & svartpeppar. I med korngryn och buljong och koka enligt anvisningar på paketet. Men gör som en risotto, låt kornotton sjuda utan lock och rör i botten så den inte fastnar. (Det kan det gå åt mer buljong än vad det står på paketet.)

Skala och hacka knipplöken till woken. Klyfta spetskålen, skär bort rotstocken och ta bort ev fula blad. Strimla kålen. Dela paprikan, ta bort kärnorna och strimla den.

Ta en wok eller stor gryta. Börja med att woka löken i olja. I med kålen och woka till den börjar mjukna. Lägg i paprika och woka till allt är klart. Salta & svartpeppra.

Skär halloumin i ganska tunna skivor. Hetta upp en stekpanna. Ringla i olivolja och stek osten kort tid på hög värme.

Hustrun har utvecklats under den senaste tiden – från en hard-core-kålhatare till en försiktig förespråkare för i alla fall spetskål. Det går framåt, även hemma i mitt kök…

Men hon har en invändning mot receptet: det är för lite ost, så förslaget om mer halloumi kommer från henne.