Etiketter

, ,

Dagens gåta: Vad får man om man tar kycklinglårfilé, lindar in den i parmaskinka och gör en sky av lök, pinjenötter och balsamvinäger?

Svar: En ovanligt saftig och smakrik kycklingrätt, särskilt om man använder eko-kyckling. Det är dyrt, men värt varenda krona – smaken djupnar på ett sätt som industrikyckling inte kommer i närheten av.

Det här behövs till 6 personer:
1,1 kg kycklinglårfilé
salt & svartpeppar
6 – 12 skivor (beroende på storlek) parmaskinka eller annan lufttorkad skinka
olivolja
1 finhackad mild, gul lök
1 påse pinjenötter
2 msk röd balsamvinäger
2 dl vatten

Risotto och fräst bladspenat om man vill

Gör så här:
Salta och peppra kycklingen. Dela filéerna om de är stora och linda in bitarna i en skiva lufttorkad skinka. Ta en stekgryta eller stor stekpanna, bryn i filéerna i olivolja. (Börja med den sida där ”skink-skarven” finns, så fäster skinkan på köttet).

Lägg i finhackad lök och pinjenötter, fräs ett par minuter. Häll i balsamvinäger och vatten, brässera tills kycklingen är helt genomstekt. Tar ca 10 minuter. Kolla så att kycklingen är helt vit i köttet – eller använd en stektermometer och stek till 70 graders innertemperatur.

Vi åt & njöt av kycklingen tillsammans med en vanlig risotto och vitlökskryddad spenat som fått fräsa i olja. I glasen var det en skvätt Boirà, en kombo som både maten och vinet gillade.

Men kameran gillar fortfarande inte mig… Å andra sidan vet jag varför den tvärvägrar: jag har tappat bort laddaren till kameran – och då är det ganska svårt att fota när batteriet är slut.