Etiketter

, , , , , ,

En gång när 24-åringen i familjen inte var mycket mer än en tvärhand hög, så skulle vi åka på riktigt midsommarfirande i Torsås, sådär en kvarts bilkörning från vår sommarstuga. Han hade aldrig varit på ett riktigt firande. Det skulle nu åtgärdas för att BVC inte skulle kunna spänna ögonen i oss och med sträng stämma fråga ”Har han varit med när midsommarafton firas på riktigt?”.

Så vi traskade fram genom hembygdsparken i Torsås – och genom ett, vad ska jag säga, midsommarfirande extra allt. På en dansbana stod PRO-kören och sjöng aningen falskt med vibrato på kvinnorösterna. I en annan del av parken försökte lekledarna få barnen att hoppa runt som grodor. (Det här utspelades på den tiden när det inte var självklart att varje barn hade en I-pad, så lekledarna trodde att de skulle lyckas…)

I buskarna smusslade männen med lite hembränt och i ett hörn av parken sköt man med luftgevär för att kunna vinna en silversked, eller något annat lika användbart.

24-åringen, som då var så där en tre, fyra år, traskade lydigt fram och tittade på alla aktiviteterna.

Sedan frågade han ”Kan vi åka hem nu?”

Man kan väl säga så här: Ibland är man glad att äpplet inte faller så långt från päronträdet.

Även om svensk midsommar ofta ser ut som på bilden här ovan – mer regn än Medelhavsvärme – så vill man grilla. I alla fall jag.

Men man måste inte grilla kött varje gång. Testa lax om du aldrig har lagt det på grillgallret tidigare. Resultatet blir ofta förvånansvärt bra. Grillad lax med bourbonglaze & dilltzatziki och Marinerad lax med kryddsmör & grillad citron är några favoriter.

Och är det en burgare du vill ha, så testa någon av de vegetariska Halloumiburgare med parmesancrème & vitlöksbröd eller Portabelloburgare med glaze.

Vill du ändå ha en köttbit, så finns det andra saker än entrecote och fläskkarré att grilla. Flanstek med hemlagad bbq-sås är en ganska ny sak som jag upptäckt. Men en helgrillad fläsk(ytter)filé är inte heller så dumt, till exempel Fläskytterfilé med sweet chili-glaze och Hemgjord BBQ-sås & fläskytterfiléObelix-grillad högrev med chiliglaze eller Hamburgare fyllda med feta funkar också bra.

Tillbehören är minst lika viktiga som det grillade. Två av mina favoriter är Fransk potatissallad – lättare, godare och Mangosallad – perfekt till grillat fläskkött.

”Men är du dum eller?”, tänker du. ”Här har du yrat om lax och flankstek och halloumi, men inte skrivit en rad om sill och nubbe och jordgubbar och de där riktiga grejerna som hör till midsommarfirandet”.

Nej, jag vet. För en midsommarafton utan matjessill och O P Andersson i glaset är ungefär lika bortkommen som en julafton utan julskinka. Så därför kommer här några förslag.

Om du vill kan du äta sillen på traditionellt vis med gräddfil och skuren gräslök. Vill du greja lite mer så kan du göra matjessill med dill eller  Gubbröra med matjessill & crème fraiche.

Vill du höja nivån ett snäpp till så är Matjessilltårta ett gott alternativ.

Efter maten äter man jordgubbar i vår familj – det kräver hustrun. Varje dag under jordgubbssäsongen sätter hon fram jordgubbar och djupa tallrikar, socker och mjölk. Och så går hon loss på åtminstone 1/2 lite av de röda bären.

Själv försöker jag lite mesigt introducera nya efterrätter med jordgubbar. Försiktigt och lite Johan Glans-likt, om du förstår vad jag menar. Ett recept jag har försökt locka hustrun med är  Jordgubbar, digestive & mascarpone.

Men det finns en sak som slår alla de andra. Det är Sommarsallad med jordgubbar, vattenmelon & feta. Ska du bara testa ett recept av de här, välj Sommarsalladen.

Glad midsommar!