Etiketter

, , , ,

Flankstek är en tacksam köttbit – som gjord för grillen. Platt och enkel att helgrilla. Lite kompakt och inte så där insmickrande, men med hög och god köttsmak. Ofta säljs den till ett pris man tycker sig ha råd med.

Häromdagen var jag i den lokala köttbutiken och frågade efter just flankstek. ”Visst har jag det” sade kötthandlaren – och bjöd på en föreläsning om olika delar av flanksteken. Dels finns det en tunnare och ”hårdare” del som inte alls är så mör – enligt kötthandlaren – och så finns det en tjockare och bättre del.

Det var den tjockare och bättre delen hade han hemma – allt till ett pris som fick mig att tveka.

Väl hemma svettades jag i den smällvarma sommarkvällen – bredvid glödande kol – men köttbiten var värd både svetten och priset. Med en hemlagad – och enkel – bbq-sås blev det en mycket njutbar kväll medan solen sänkte sig bakom åsen i väster.

Det här behövs till 4 personer:
800 g flankstek
salt & svartpeppar
rökt paprikapulver

Bbq-sås
2 msk rapsolja
1 tsk rökt paprikapulver
½ – 1 tsk starkt paprikapulver
½ – 1 tsk aleppo chiliflakes, pul biber eller annan mild chilikrydda
2 vitlöksklyftor, skalade
1 dl ketchup
½ dl japansk soja

Gör så här:
Tänd grillen. Enklast är det med ett tändrör.

Krydda köttet med salt, peppar & rökt paprikapulver. Gnid in kryddorna i köttet.

Bbq-såsen. Värm oljan i en kastrull. I med två sorters paprikapulver & milda chiliflakes. Fräs lite, Pressa ner vitlöken. Häll i ketchup och soja. Låt allt koka upp. Ta undan en fjärdedel som du penslar på köttet. Servera resten som en kryddstark sås/röra.

När kolet är grått lägger du det efter ena sidan. Bryn köttet i 2 – 3 minuter över direkt eld/stark värme. Låt det sedan bli klart på lägre värme. Lägg köttet vid sidan av kolet och lägg på locket. Tar så där en 10 – 15 minuter. (Eller höj upp köttet om du har en sådan grill.)

Låt köttet vila 5 – 10 minuter innan du skär upp det.

Se till att skära upp flanksteken på rätt sätt. Du måste skära av köttfibrerna, alltså det som ser ut som ”trådar” i köttet. Skär ganska tunna skivor,

Ibland kan det vara svårt att se köttfibrerna i tillagat kött, men tycker du att det är svårt så finns det ett litet knep: Sätt en tandpetare i fibrernas riktning när köttet är rått – då är det lättare att se hur köttet är byggt.

Fel skuret blir flanksteken hård, seg och inte alls till en trevlig sommarnjutning.