Etiketter

, , , , , , , ,

Januari är årets magraste månad, brukar det heta. Själv tycker jag att det är årets fetaste månad; när man ställer sig på vågen efter jul och nyårshelgen är det som om vågen har fått fnatt och visar mycket högre siffror. Men det är jag väl inte ensam om att upptäcka…

Min egen vikt har pendlat under åren – mer upp än ner, om man säger så. Men de där små förändringarna i livet – de som man inte tänker på – har också slagit igenom. När vi köpte hund gick jag ner sju kilo första året, utan att jag gjorde någon förändring. Var bara ute och gick med Pontus, vår cockerspaniel, och när man ändå var ute och gick kunde man ta en liten tur till. Pontus viftade på svansen och jag hade trevligt.

De sista två åren har varit förödande för vikten. Först kom pandemin och hemarbete, och turerna mellan sovrummet, datorn och köket blev inte så långa. Sedan dog Pontus och alla hundpromenader upphörde. Och nu har jag slutat jobba.

Det låter inte som någon drastisk förändring. Men skillnaden i den där vardagsmotionen – den som man inte tänker på – är dramatisk. Kolla själv på telefonens stegräknare när du har varit på jobbet en dag.

Gått iväg och hämtat kaffe, varit i kopieringsrummet, kolla den fysiska posten och så lunchen och ett möte på tredje våningen och så ytterligare ett par turer till kaffemaskinen. Det ger ett par tusen steg om dagen – som jag nu är utan.

Om man inte ser till att skaffa dem själv.

Som du anar tänker jag satsa på en hyfsad promenad om dagen, eller cykeltur om den här snö-regn-blöta-vintern bara kunde ta och försvinna först. Jag tänker inte bli Hulken direkt, däremot göra ett försök att fylla Medehavskostens krav på 30 minuters rörelse om dagen.

Och jodå, lite Medelhavskost får det bli på tallriken. Det är dessutom billig mat – för jag får hålla med om att januari är en mager månad. Men inte runt midjan.

Måndag: Pasta med spenat, champinjoner & soltorkade tomater
En värmande pasta som är enkel, smakrik och billig. Fullkornspasta och lite mindre crème fraiche om man vill tänka på vikten.

Tisdag: Bakade bönor med paprika, fetaost & tomat
Hustrun tillhör de väluppfostrade baljväxt-hatarnas skara – äter bönor, men med bister min. Men till och med hon godkände de här bakade bönorna.

Onsdag: Sardines gratinées blir gratinerad strömming
Här får vanlig strömming sällskap av lite citron och vitt vin innan den åker in i ugnen med persilja och ströbröd. Och jodå, den blir lite piggare.

Torsdag: Pasta med rostad blomkål & hemmagjord röd pesto
Köp inte färdig röd pesto – gör den själv. Det är mycket godare och det är inte ens svårt. Tillsammans med pasta och ugnsrostad blomkål blir det bra torsdagsmat.

Fredag: Ugnsbakad torskrygg med tomat, fänkål & örtolja
Torskrygg är – som du säkert märkt – en favorit. Lätt att laga och lätt att lyckas med. Använd fryst fisk om du vill hålla ner priset. Men missa inte bönorna och örtoljan.

Lördag: Soupe au poulet – värmande kycklingsoppa
Det här är mat som din mormor kunde ha bjudit dig på när du kom körande med din röda brandbil över köksgolvet – om hon vågat använda vitlök och örtkryddor i matlagningen.

Söndag: Libanesisk moussaka – gryta med kikärtor & aubergine
Smakrik, vegetarisk gryta som inte har många likheter med sin grekiska namne. Missa inte det där med hel kanelstång. Det ger ett djup åt rätten, ungefär som en mörk baryton-röst.

Här hittar du fler veckomenyer med Medelhavskost.