Etiketter

, , ,


Köp inte färdig röd pesto – gör den själv. Det är mycket godare och det är inte ens svårt.

Man rostar lite nötter, river parmesan och så kör man allt i en mixer. Klart!

Äter du peston med pasta och ugnsrostad blomkål, så har du en middag som funkar både för vardagen och fredagskvällen. Matlagningen är enkel, men smaken är hög och fyllig. Just den kombo som man ofta letar efter.

Det här behövs till 4 personer:
80 – 100 g osaltade cashewnötter
knappt 1 dl riven parmesan eller grana padano
120 g soltorkade tomater (1 burk)
1 vitlöksklyfta
ca 1 dl olivolja eller olja från tomaterna
lite vatten

1 blomkålshuvud, knappt 1 kg
salt & svartpeppar
olivolja

pasta till 4 personer

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Skär bort de gröna bladen på blomkålen. (Är de fina kan du strimla dem till sallad). Dela blomkålen i buketter stora som små grytbitar.

Lägg dem i en oljad ugnsform. Salta & peppra. Droppa över lite olja. Kör i ugnen i ca 30 minuter tills blomkålen fått lite färg. Vänd runt bitarna en gång.

Torrosta (stek utan fett) nötterna i en stekpanna tills de börjar få lite färg. Riv osten. Skala och riv vitlöksklyftan.

Lägg nötter, soltorkade tomater, riven parmesan och riven vitlök i en mixer/matberedare. Häll på oljan. Mixa till en ganska slät massa. Mixa i lite vatten (kanske 1 – 1,5 msk) till lagom konstistens.

Koka pastan.

Tänker du ”Bah, det där var för simpelt”, så kan du rosta oskalade vitlöksklyftor i blomkålsformen i ca 30 minuter. Du kan också låta goda små kvisttomater rostas i 20 minuter.

Är det fortfarande ”Bah, simpelt”, så kan du göra din egen pasta. Men då får du nog leta upp en annan receptmakare. För så avancerad är inte jag.