Etiketter

, , ,

Vi är inte särskilt lika när det kommer till mat, jag och hustrun. Inte nog med att hon kan äta samma mat flera dagar i sträck och inte gillar strömming.

Hon tillhör också de väluppfostrade bönhatarnas skara. Så när det serveras bönor – i chili con carne eller i cassoulet, den sydfranska grytan med bönor, korv och kött – då petar hon först undan bönorna. Äter upp dem och kallar dem för ”medicin”.

Först därefter går hon loss på den ”riktiga” maten.

Men en dag under julledigheten flög fan i mig. ”Jag gör en rätt med nästan bara bönor, men en rätt som inte bara jag uppskattar”, tänkte jag.

Och så började jag fundera. ”Hmm. Den måste innehålla sådant som hon gillar. Måste ta med tomater och ost – ingenting funkar så bra som ost – och så en liten sötma som bryter smaken”.

Efter en stund i köket ställde jag fram gratängformen på bordet. Tittade på medan hustrun lade upp maten och tog en tugga.

– Det här var ju gott! blev kommentaren.

Yess, tänkte jag.

Testa du också – och låt dig inte förskräckas av den långa listan med ingredienser. Det är bara lök, morot, paprika, feta och tomater + kryddor.

Det här behövs till 3 – 6 personer beroende på vad du serverar till bönorna:
1 stor bananschalottenlök eller gul lök
olivolja
salt & svartpeppar
2 tsk paprikapulver
2 tsk rökt paprikapulver (eller ta 4 tsk vanligt paprikapulver)
chilipulver efter tycke och smak (jag tog lite cipotle chili)
2 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor
1 morot
1 paprika, gul eller röd
2 dl vatten
2 pkt färdiga bönor som du gillar (svarta, vita, blandade…)
1/2 – 1 msk honung
2 tsk röd balsamvinäger
200 g små god tomater
100 g fetaost

Servering
Ris eller bara ett gott bröd och sallad. Eller också får de bakade bönorna vara side kick till något grillat

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Skala och hacka lök och vitlök. Skala och riv moroten. Dela paprikan, kärna ur och skär i små tärningar. Skölj bönorna.

Fräs löken glansig i olja. Salta & peppra. Häll i paprikapulver och chilipulver (smaka dig fram till rätt styrka) och fräs lite till. I med tomatpurén och fräs. I med morot och paprikatärningar och – ja, just det fräs lite till.

Häll i vattnet och koka ett par minuter. I med bönorna och koka lite.

Häll allt i en ugnsform. Dela tomaterna på mitten och tryck ner dem i bönröran. Smula feta över. Baka i ugnen så där en 20 minuter tills allt är genomvarmt och osten har börjat smälta.

Strö över lite (strimlad) persilja om du vill.