Etiketter

, , , , , , ,

På nyårsafton ska det vara bubbel i glaset och kavaj på kroppen, även det här underliga pandemiåret 2021. Vi firar hemma hos oss med knytkalas som vanligt, så jag vet inte vad det blir till förrätt och dessert – det lagar de andra familjerna som är med på firandet.

Men jag vet vad jag vill ha till huvudrätt: Torskrygg med räksås & mandelpotatismos. Räksåsen är helt gudomlig och torskrygg är, som du kanske märkt, en av mina favoriter. Lätt att laga, lätt att lyckas med. Men jag tror det blir gratinerade potatistoppar istället för vanligt potatismos. Det känns lite festligare än att langa fram en bytta med mosad potatis och säga ”Ät!” till gästerna.

Hustrun hävdar att hon har lagt ett veto mot fisk på nyårsfirandet. Yrar om vildsvin och sås och rödvin. Vi får väl se vem som måste ge sig i slutändan…

Men kvällen börjar med lite bubbel. Gärna med ett glas cava eller crémant (franskt mousserande från andra regioner än Champagne). Det är schysst vin som ger mycket smak för pengarna, och tio gånger fräschare än prosecco.

Till bubblet måste det finnas något litet att tugga på. Den som vill jobba lite kan välja Panerade bläckfiskringar med aioli eller spöda parmachips. Annars funkar det väldigt bra med crostini toppade med någon god röra.

Jag är ett stort fan av pilgrimsmusslor – att det så sällan finns med på bloggen hänger ihop med en liten men förarglig detalj. Priset.

Men på nyårsafton är det läge att kosta på sig och då är Saint-Jacques & crème chou-fleur -pilgrimsmusslor & blomkålscrème en favorit.

Skulle du känna att du vill bjuda på det där lilla extra efter huvudrätten så är mitt förslag Fikonkompott med Appenzeller & Gruyère. Det låter inte så flashigt och det är inte ens svårt att fixa, men smaken är magiskt god.

Kvällen avslutas på samma sätt som den började – med bubbel. Men den här gången häller du bubblet i dessertskålarna, där får det samsas med en kula sorbet. Citronsorbet & Crémant (eller annat bubbel som du gillar) är överraskande fräscht och gott. Dessutom kan man ha efterrätten som nyårsskål om magen skulle vara alltför välfylld efter middagen.

Oavsett vad du väljer så önskar jag dig Gott Nytt År!