Etiketter

, , , , ,

Spänstiga pilgrimsmusslor, len blomkålscrème och så de salta små romkornen. Det här är en liten delikatess,

Men att vi åt det som förrätt igår var egentligen ett misstag.

När jag handlade senast gick jag förbi frysdesken med skaldjur, kollade lite på utbudet och så låg de där, pilgrimsmusslorna. Handen rörde sig nästan av sig själv när den öppnade locket och plockade ner ett paket med de spänstiga och saftiga musslorna.

Väl hemma var det hustrun som packade upp varorna – och musslorna hamnade i kylen. Så när jag kikade in i kylskåpet var de helt tinade. Det var bara att sätta igång med förrätten.

Om någon ogillar misstaget? Inte jag, i alla fall.

Det här behövs till 4 – 5 personer:
12 – 15 pilgrimsmusslor
smör
300 g blomkål
vatten + lite salt & kycklingbuljong
1 dl crème fraiche, 32 %
ca 1 dl buljong från koket
1 klyfta citron
salt & peppar
85 g röd stenbitsrom (eller den caviar du tycker att du har råd med)

Gör så här:
Dela blomkålen i buketter. Lägg i en kastrull, häll på vatten så det knappt täcker. Salta och ha i aningen kycklingfond/-buljong. Koka tills blomkålen är helt genomkokt, 5 – 10 minuter.

Häll av kokvattnet, men spara det. I med crème fraiche och mixa till en slät puré. Späd med kokvattnet till önskad konsistens. Pressa i lite citron, salta & peppra till angenäm styrka och smak.

Stek pilgimsmusslorna i smör och aningen olivolja 1 minut per sida på ganska hög värme. Lägg upp lite blomkålscrème på förrättstallrikar. Toppa med musslor och rom eller caviar.

Saint-Jacques sur crème de chou-fleur är egentligen en blomkålssoppa med pilgrimsmusslor och rom. Så om du hellre vill ha det som en soppa blir du mer trogen det franska ursprunget, men själv tycker jag det är synd att blanda bort den goda musselsmaken. Även om blomkålen blir mild, fyllig och, faktiskt, väldigt god.