Etiketter

, , ,

Helgkväll och ett glas vin, och så något att tugga på… Då finns det massor av godsaker man kan välja: lite oliver eller crostini med laxpastej eller några skivor salami eller en god ost skuren i kuber.

Men letar du efter något annat så välj gärna panerade bläckfiskringar med aioli. Egen panering gör att de smakar fisk – inte panerad deg som de där i frysdisken. Men lite pyssel är det att få paneringen att fastna, jag tror att man ska torka av bläckfiskringarna ordentligt för att kunna klämma dit ströbrödet.

Gör du sedan aioli så har du en perfekt matchning. Den kryddiga majonnäsen ger både lite sting åt fisken och rundar av smakerna.

Det här behövs till 3 – 4 personer (snacks):
200 g frysta bläckfiskringar
1 ägg
ca 1,5 dl panko-ströbröd
rikligt med olivolja
flingsalt, kanske 3 nypor

Aioli
1 äggula
1 bit vitt bröd, stor som en valnöt
1 msk kallt vatten
1 vitlöksklyfta, skalad
1,5 – 2 dl olja, mest rapsolja (gärna kallpressad) och lite olivolja
1 – 2 tsk pressad citron
1 – 2 tsk fransk diljonsenap
salt & svartpeppar

Gör så här:
Tina bläckfisken på hushållspapper.

Börja med majonnäsen. Låt brödet svälla i vatten en liten stund. Lägg det uppblötta brödet i en mixer/matberedare. I med äggula och pressad vitlök. Kör mixern på medelfart. Häll i oljan, först bara droppvis men efter ett tag i en tunn stråle. Krydda med pressad citron, senap, salt & svartpeppar.

Bläckfisken. Häll upp uppvispat ägg på en tallrik och panko-ströbröd blandat med salt på en annan. Torka av bläckfiskringarna. Vänd dem först i ägget och sedan i ströbrödet. Tryck ner dem lite så ströbrödet fastnar.

Stek bläckfiskringarna i rikligt med olja tills de är gyllenbruna på bägge sidorna. Ganska hög värme och inte för lång tid – så gnisslar de inte så mycket.

Det här blir en ganska stor sats aioli, men det gör inte så mycket tycker jag och mina smaklökar. För man kan dippa det mesta i vitlöksmajonnäsen: morotsstavar och blomkålsbuketter och klyftpotatis eller bara helt vanlig kokt, kall potatis.

Eller också har man det på frukostmackan dagen efter tillsammans med skivor av hårdkokt ägg. Det är inte helt fel, det heller.