Etiketter

, , , ,

torsk m räksås och potatismos

Låt dig inte luras av den bleka bilden här ovanför. Torskrygg med räksås är en fantastisk rätt, som dessutom är ovanligt lätt att lyckas med.

Räksåsen – gjord på en fond av räkskal – är fyllig, smakrik och rund i smaken. Bryter man av den naturliga sötman med syra från citron och skal, så blir det en läcker balans. Funkar utmärkt med en Riesling där syran balanseras av ett uns restsötma.

Torskrygg är en tacksam del av fisken. Smakrik, lätt att få så där riktigt skivig – faktiskt mycket lättare att hantera än torskfilé som gärna blir lite torr och tråkig.

Det här behövs till 4 personer:
700 g torsk
smör & olja
salt & vitpeppar

Räksås
500 g räkor med skal, skalade men spara skalen
1 morot, skalad och tärnad
1 gul lök, skalad och tärnad
smör & olja
cayennepappar
1 knippa dill, stjälkar + knippen
2,5 dl torrt vitt vin
2,5 dl vatten
2 dl vispgrädde
salt & vitpeppar
ca ½ citron, rivet skal och citronjuicen

Mandelpotatismos
ca 1,2 kg mandelpotatis, skalad och skivad
ev 2 vitlöksklyftor, skalade
salt & vitpeppar
några msk smör
1 dl grädde
1dl kokspad
mjölk

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader.

Räksås
Fräs morot, lök och räkskal i en gryta med smör och (raps)olja tills löken mjuknar och räkskalen vitnar. Krydda med lite cayenne och lägg i dillstjälkarna. Häll på vatten & vin. Koka till ca hälften har kokat bort.

Sila bort skal och grönsaker från såsen. Häll i grädden och koka tills hälften kokat bort. Krydda med salt & vitpeppar. Lägg i rivet citronskal. Smaka och pressa i så mycket citron som just du vill ha.

Torskrygg
Stek torken i smör och (raps)olja ca 1 minut per sida, salta & vitpeppra försiktigt. Lägg fisken i en smörad ugnsform. Lägg ett bakpapper över fisken. Ställ in i ugnen i 10 – 15 minuter tills fisken är klar.

Ett tips: Tryck lite lätt på torsken med ett finger – när den skivar sig fint är den klar.

Mandelpotatismos
Koka potatisen och vitlöksklyftorna i väl saltat vatten. Häll av kokvattnet, men spar ett par dl. Pressa vitlöken och mosa potatisen. Häll i kokvatten, grädde, mjölk och smör. Salta & vitpeppra. Vispa moset luftigt med en visp.

Garnera fisken med dillvippor och de skalade räkorna. Duka lite fint och njut av maten. Testa en hyfsat mogen Riesling med bra syra och aningen restsötma till den här rätten.

Vi drack en Waegell Riesling Grand Cru Muenchberg till fisken. Det funkade fantastiskt bra.

Det var Stefan på bloggen Bara mat… och lite till som inspirerade mig till den här maten. För ett par månader sedan hade han ett fantastiskt recept på gädda med spetskål, räkskum, mandelpotatispuré och råraka. Testa gärna, det verkar vara fantastiskt gott – men lite komplicerat, så jag förenklade och tog torskrygg istället för den gädda jag hade aningen svårt att hitta.