Etiketter

, , , , , ,

Det där med medelhavskost behöver inte vara så jäkla komplicerat. Lite mer frukt och grönt. Lite mer fibrer och baljväxter (linser och sådant). Fisk och kyckling ibland – och så mindre av rött kött, socker och animaliskt fett.

Här nedan kommer lite inspiration, men först citerar jag Gordon Ramsey:

”Jag blir nervös när folk följer mina recept till punkt och pricka. Ett recept är en vägledning. Att lägga till, dra ifrån och utveckla är en del av nöjet”.

Meningen med recept och mat är inte att man ska göra rätt. Meningen är att man ska tycka att det blir gott.

Ja, och så lite nyttigt också.

Måndag: Linssoppa med blomkål & soltorkade tomater
Tillhör du dem som anser att linssoppa är något som katten har släpat in? Eller kommer du ihåg 70-talets linssoppor som mest bestod av vatten och vitlök? I så fall säger jag bara: Testa den här soppan – så kan vi snacka sedan.

Tisdag: Ugnsbakad sej med ägg-, dill- & ansjovisröra
Det här är en av mina favoriträtter – som jag gör alldeles för sällan. Ansjovisröran ger ett djup åt smaken som både jag och mina smaklökar gillar. Testa gärna med sejrygg!

Onsdag: Wokad spetskål med halloumi & kornotto
Spetskål är vitkålens finare kusin. Mildare, mer smakrikt. Korngryn är gammalt som gatan, men gott och superfräscht som ‘risotto’. Men halloumi… När jag gör den här rätten igen, så väljer jag svensk eldost.

Torsdag: Brandade med potatismos – sydfransk comfort food
Det finns alltid en orsak till comfort food. Är hösten för mörk eller jobbet för tråkigt? Eller är det något annat? Välj ut en comfort-rätt och laga den. Kanske den här.

Fredag: Karins kalkon – med pigga smaker av marinad, bea & potatissallad
I Saltkråkan säger Tjorven att något är ”knallgott”. Och just så skulle jag beskriva Karins kalkon. Marinaden ger pigga smaker som gifter sig fint med potatissalladen.

Lördag: Bondbönor blir till en smakrik pastasås
Okej, det är lite pill med att få ut bondbönorna ur sina dubbla skal. Men om man behandlar dem väl så får man en liten delikatess med spänstiga bönor och aningen nötsmak.

Söndag: Torsk med tapenade, aubergine & tomater
Olivröran tapenade gör sig ovanligt bra på fisk. Sältan från oliverna ger fisken en djup och smaklig sälta. Men det klart – du ska gillar oliver. Annars ska du nog kolla efter ett annat recept.

Här hittar du fler veckomenyer med Medelhavskost.