Etiketter

, , , ,

tapenadebakad torsk

Varmt på dagarna och ljumma kvällar. Under några augustidagar känns det som om vädret har glömt bort att förbereda hösten. Kanske är det därför som suget efter Medelhavsmat känns tydligt.

Jag gick loss på ugnsbakad torsk med aubergine, tapenade och tomat. Några oliver fick också följa med. Idel franska smaker som trivs bra tillsammans.

Det här behövs till 3 personer:
300 g aubergine
olivolja
salt & svartpeppar
500 g torskfilé
1 liten burk (140 g) tapenade
250 g körsbärstomater
1 näve goda oliver

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Skiva auberginen och strö över salt. Låt aubergineskivorna stå medan ugnen blir varm. Skölj bort saltet och lägg auberginen i en oljad ugnsform. Svartpeppra och droppa över olivolja. Kör i ugnen i 15 minuter. Vänd aubergineskivorna, droppa över olja, salta och svartpeppra. Ge dem 10 minuter till i ugnen.

Lägg torskfiléerna över auberginen. Bred tapenade över, lägg tomater och oliver vid sidan. Skjut in allt i ugnen i ca 12 minuter.

Ät med potatis, ris eller kanske en god risotto.

Visst är det förvånande hur tvärsäkra recept kan vara. Häromdagen läste jag att torskfilé ska tillagas 8 minuter i ugnen. Exakt.

Men hallå, liksom. Det beror väl på hur tjocka filéerna är…

Själv håller jag mig till betydligt enklare regler:

  1. Aubergin ska vara helt tillagad. Annars smakar den omogen banan. (Alltså gör det inget om du glömmer bort dig och ge den ett par minuter extra i ugnen.)
  2. Torsk ska inte vara överlagad. Bästa sättet att kolla fisk är att trycka på den lite lätt med fingret. När det skivar sig är den klar.