Etiketter
Jag har en kompis som liksom jag gillar shorts och sandaler. För ett par veckor sedan när september var väl etablerat men solen fortfarande värmde så frågade jag honom varför han fortfarande hade shorts.
– För att det är sommar, blev svaret.
– Jaha, men vad händer om du tar på dig långbyxor då? undrade jag.
– Då är det inte längre sommar!
Exakt så är det! Jag håller helt med honom.
Därför är det varje år en liten sorg när temperaturen kryper nedåt och mörkret drar in allt tidigare på kvällarna – och shortsen slutgiltigt ersätts av långa byxor. Men varje år försöker jag peppa mig själv med tankar om alla goda grytor man kan göra. Elden som ska spraka i öppna spisen, ljusen som ska tändas. Kompisar som ska sitta runt vårt slagbord och dricka vin och prata till långt in på våren.
Porc aux deux pommes lagar man visserligen i ugnen. Men egentligen är det en gryta där fläskkarré, potatis och vin får koka ihop sig till en mustig helhet.
Och jodå, det hjälper att laga den här ugnsgrytan när höstdeppen kommer. I alla fall lite.
Det här behövs till 2 – 3 personer:
400 g benfri fläskkarré i skivor
rapsolja
salt & svartpeppar
2 gula lökar
400 g potatis
2 (mindre) röda äpplen med bra syra
1 msk dijonsenap
1 (dryg) msk torkad timjan
1/2 flaska vitt, torrt vin
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Skala och skiva löken tunt. Skala och skiva potatisen ganska tunt. Dela äpplen i kvartar och ta bort kärnhuset. Skiva ganska tunt.
Bryn köttet. Salta & peppra.
Olja en ugnsform. Lägg lök i botten och fläskkarrén över. Bred ut senap på köttet. Lägg på äpple och toppa med potatis, Salta & peppra, och strö över timjan. Häll på vinet så att det nästan täcker.
Kör formen i ugnen i ca 1 timme och 15 minuter. Lägg på aluminiumfolie om potatisen får för mycket färg.
Jo, det var det där med namnet. Porc aux deux pommes (fläsk med två äpple) har fått sitt lite originella namn från äpple (pomme) men också från potatis (pommes de terre, eller ”jordäpple”).
Den har beskrivits som den mest genuina maträtten från Alsace. Och visst känns den som något bönderna åt förr. Kanske inte en vanlig onsdag, men till helgen när det skulle vara lite finare.