Etiketter

, , , , , , , ,

För länge, länge sedan jobbade jag som vikarie på dagis. Ett av barnen hette Tor och hade bott i USA. Spännande tyckte jag och frågade vad han kom ihåg bäst från sitt amerikanska liv.

”En stoj, stoj vit matta” svarade han. Där fick jag som trott att han skulle säga något om hamburgare eller hur det var att prata engelska.

Men han var ganska lillgammal och lät ofta som ett eko av sin mamma. När det var fruktstund förklarade han för mig och de andra barnen ”Fjukt äj både nyttigt och gott!”.

Och där hade han ju rätt.

Men jag skulle vilja säga: Fisk är både nyttigt och gott. Här nedan finns förslag på provencalsk pizza med sardeller, sej i tomatsås, grillad strömming och laxsallad. Och kallrökt lax med sparris och potatissallad, det är riktigt lyxig vår-mat.

Nu rattar vi in på en vecka med extra mycket fisk. För det är ju både…

Ja, du vet vad Tor hade sagt.

Måndag: Pissaladière – pizza från Provence
Efter en varm dag passar pissaladière perfekt. Där har tomatsås och ost ersatts av långsamstekt lök och lite sälta från sardeller och oliver. Gärna en pizzasallad till, men krydda vinägretten med honung, vitlök och dijonsenap.

Tisdag: Pasta med sej & fänkål i tomatsås
Ett alternativ för alla pastaälskare som tröttnat på den vanliga köttfärssåsen. Fänkål är mild och god om den får koka en stund. Sej är en prisvärd och klart välsmakande fisk, men skulle du vara skeptisk så ta torsk istället.

Onsdag: Portabelloburgare med glaze & halloumi
Lite pyssel är det med att fixa glaze, steka halloumi och grilla eller steka portobello-svamparna. Men det är värt mödan, för det blir till riktigt bra burgare – och så får du en anledning att ta fram grillen.

Torsdag: Marinerad strömming – sardines grillées på svenska
Glömde du bort grillen igår? Här kommer en chans till. Strömming är sardinens nordiska kusin, och funkar jättebra som ersättare. Här får den lite extra skjuts av vinäger i marinaden.

Fredag: Lyxig potatissallad med sparris & kallrökt lax
Kan det bli mer vår- och sommarvibbar än potatissallad med sparris och kallrökt lax? Nä, trodde väl inte det. Och skulle det nu vara riktigt varmt, så kanske kvällen kan börja med ett glas rosé på uteplatsen eller balkongen.

Lördag: Buffalo wings – men med kycklingben istället för vingar
För ett par veckor sedan längtade jag efter mat med lite mer sting i smaken. Då gjorde jag de här ugnsstekta kycklingbenen med söt-stark glaze. Det blir en rätt full med smak – och lagom bett i chilihettan.

Söndag: Ljummen laxsallad med magisk sauce verte
En sallad med len avokado, fyllig lax och så lite knapriga brödkrutonger. Behöver jag säga vad jag tycker om den – eller har du redan fattat?