Etiketter

, ,

Ugnsstekt kyckling med en söt-stark glaze, alltså Buffalo chicken wings. Det är en av det amerikanska kökets pärlor. Fullt med smak – och lagom bett i chilihettan.

Men chicken wings, eller kycklingvingar på svenska, har jag aldrig fattat charmen med. Det är mycket ben och brosk – och bara lite kött och smak. Så här kör jag med matigare – och godare – kycklingben istället.

Det här behövs till 3 personer:
900 g kycklingben
olja
salt & svartpeppar

Glaze/grillsås
4 vitlöksklyftor
1 chili, spansk peppar
generöst (= mycket) med neutral olja
1,5 tsk paprikapulver
1,5 tsk spiskummin
1,5 tsk chipotlechili-pulver
1,5 tsk korander, mald
3 msk tomatpuré
5 msk (0,75 dl) vatten
3 msk (knappt 1/2 dl) vit (balsam)vinäger
3 msk (knappt 1/2 dl) honung
salt & svartpeppar

Servering
Ris eller matkorn. Kanske en sallad med svarta bönor och majs som bas

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.

Glaze/grillsås. Skala vitlöksklyftorna. Dela, kärna ur och strimla chilin. Fräs chili, alla de torra kryddorna och tomatpuré i generöst med olja. Pressa ner vitlöken, häll i vatten och vinäger. Klicka i honungen och låt allt koka ihop en liten stund. Smaka och krydda med salt & peppar. Häll hälften i en skål (som du ställer fram på matbordet), låt resten vara kvar i kastrullen.

Lägg kycklingbenen i en oljad ugnsform. Salta & peppra. Skjut in i ugnen i ca 35 minuter.

Sätt på riset.

Efter 10 minuter penslar du med glazen ur kastrullen. (Glazen innehåller honung som bränns om den steks för länge i ugnen). Efter 20 minuter vänder du kycklingbenen och penslar med resten av glazen.

Kolla så kycklingen är klar – alltså inget blodigt vid benen.

Ät & njut. Och ta lite extra sås från skålen med extra glaze/grillsås. Känn hur sötman och hettan samspelar. Gott, eller hur?