Etiketter

,

Jag trodde att jag hade vant mig vid matinflationen och de höga priserna. Det kändes i alla fall så när jag drog kundvagnen på Ica härom dagen.

Jag kryssade mig fram mellan pastahyllan och grönsakskonserver. Kom till ost- och mjölkkylen. Tog en vanlig lagrad Herrgård, 180 kronor kilot – ja, jag vet att det är dyrt. Greppade ett 15-pack ägg, det blev ytterligare 60 pix. En bytta Bregott upp mot 70 spänn. Jo, allt det där känner man ju till.

Men så kom jag till köttet. Tänkte köpa en fin bit högrev, som är ett fantastiskt kött om man behandlar det väl. Stoppar man in den i ugnen så där en 4 timmar och ugnsbakar den på låg temperatur får man ett supermört kött med hög och tydlig köttsmak.

Kunde väl vara något till helgen, tänkte jag.

Men så vände jag på förpackningen och hittade priset: 230 kronor kilot. Visst, det var en fin bit kött – den var ekologisk och kom från djur som fått beta utomhus. Men ändå! Min bit med 1,3 kilo ”billighetskött” kostade 300 kronor.

Ryggbiff och entrecote kostade ytterligare en eller ett par hundralappar. Och oxfilén var så dyr, så den måste man nästan vara Ica-handlare för att ha råd med.

Det blev den här köttbiten (får väl återkomma med ett recept på marinerad högrev om ett tag). Men från köttet gick jag direkt till jästen och plockade ner ett paket i kundvagnen.

Det dags att börja baka igen, för här finns pengar att tjäna. Ett bröd som du knådar ihop hemma i köket kostat kanske 10 spänn för en limpa. Men köper du ett butiksbakat bröd så passerar det 30 kronors-gränsen. Och gör du som jag och köper ett industribakat rågbröd med ”levain” (surdeg) där någon livsmedelsarbetare tillsatt ett par matskedar med surdegskultur – så får du lägga minst en tia till på brödet.

”Men”, tänker du. ”Baka det är ju svårt. Då måste man ha surdeg och jäskorgar och hushållsvåg och bakmaskin och…” Nej, inte om man ska baka vanligt bröd. Man klarar sig bra med en bytta, en träsked/trägaffel och en ugn. Kanske också något att mäta med och en liten yta där man formar bröden.

Och i början är det bra att hålla ett recept i handen. Själv använde jag Kärlek, oliver och timjan av Anna Bergenström det första året jag bakad. Köp den gärna, den är full med bra recept – både på bröd och mat.

Du kan också kolla på recepten här nedan. De första recepten är bara att röra ihop, men fortsätt och rör en liten stund så glutentrådarna får en chans att utvecklas. Till exempel: Lättbakat lantbröd från Medelhavet, Bürebrot – smakrikt bondbröd från Alsace, Småfranska bakade med råg- & grahamsmjöl och Goda grova frukostbröd.

I nästa avdelning höjer vi svårihetsgraden en smula. I Valnötsbröd måsta man såklart hacka valnötter, och i Hustruns ungerska lantbröd med potatis måste man tillsätta kokt potatis. Hur hon gör brödet vet jag inte riktigt, men det blir ett gott och saftigt bröd – och förhoppningsvis framgår metoden av receptbeskrivningen.

Inga av de bröden i de här recepten behöver knådas; det räcker med att man formar degen till den typ av bröd man vill ha. Men det finns en förändring i recepten, som jag ska påtala. I de tidiga recepten står att vätskan ska vara 37 grader, det behöver den inte alls – det är bara att ta vatten från kallvattenkranen eller mjölk från kylen. Men då kan degen behöva längre jästid.

I Vardagsbröd med skållat mjöl, häller du kokhett vatten på grovmalet mjöl. Resultaten blir ett saftigt och hållbart bröd.

Ett bra sätt att göra en ”fusklevain” är att jäsa degen i två steg. Dag 1 gör du en fördeg och dag 2 jäser och bakar du den riktiga degen. Det kan du göra i Alexanderbröd – ganska ljust lantbröd och Grovt dinkelbröd med fördeg.

Det sista brödet Saftigt rågbröd – bakat på finmalt mjöl är som du förstår bakat med rågmjöl. En enkel regel är: KNÅDA ALDRIG EN RÅGDEG MED HÄNDERNA. Det går bara åt helvete och resultatet blir fullt med deg på händerna och nästan inget i ugnen. Kicka istället ner degen i brödform och låt det jäsa där innan du skjuter in det i ugnen.

Så, det verkade väl inte så krångligt? Vill du ha fler recept, till exempel på egen surdeg, så kan du klicka på matbröd eller gå in på superbloggen paindemartin.

Under tiden får vi väl säga så här: Ser du en lätt förvirrad man med kalaskula och grått hår som stökar runt jästförpackningarna, så kan det vara jag.

Hoppas vi ses i jästkylen på Ica, du vet där mellan äggen och Bregottaskarna!