Etiketter

Havretrippel med ett kilo socker. ”Surdegsbröd” som mest består av luft. Kavring där bagarna tappat ner sockerströaren… Ibland blir jag bara så trött på butikernas utbud av bröd.

Då gäller det att dra fram bakgrejerna och sätta igång. Den här gången blev det grova småfrallor (om det finns någon som säger så nu för tiden, eller måste man vara 55+ för att använda ordet?). Annars får jag väl säga att jag har gjort frukostbröd.

Saftiga och smakrika blev de i alla fall, vad de än kallas.

Men ett råd: använd finmalet fullkornsmjöl av råg och vete (graham). Lika gott, lika nyttigt. Men du slipper den där kliande känslan i halsen, du vet den som finns i ”nyttigt” bröd med grovmalet fullkornsmjöl.

Det här behövs till 15 – 20 frallor:
1/2 pkt jäst, 25 gram
ev 2 msk kallpressad rapsolja
5 dl ljummet vatten
3 dl rågmjöl, helst finmalt
1, 5 dl grahamsmjöl, helt finmalt
8 dl vetemjöl
1,5 tsk salt

Gör så här:
Smula sönder jästen i en bunke. Häll på rapsolja och ljummet vatten (ska varken kännas varmt eller kallt när du stoppar ner ett finger). Rör så jästen löser sig.

Häll i salt och mjölet lite i taget, börja med råg och graham. Rör/bearbeta degen med en stor träsked eller trägaffel. Rör tills degen har absorberat allt mjölet. Degen ska bli som en boll som släpper fint från kanterna.

Låt degen jäsa 2 timmar till minst dubbel storlek. Stjälp sedan upp degen på ett mjölat bakbord och tryck ut degen till en fyrkant som är ca 2 cm tjock. (Ha ordentligt med mjöl på händerna så klibbar det inte). Skär 15 – 20 rutor med en vass kniv. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

Sätt ugnen på 250 grader och sätt in en skål med vatten i ugnen, så det blir lite vattenånga. Låt bröden jäsa 15 – 20 minuter. Grädda sedan i 10 – 15 minuter.

Låt bröden svalna på galler.

Åt & njut. Kanske med en god ost, eller kokt skivat ägg. Eller ta en avokado, mosa den och så toppar du mackan med guacamole…