Etiketter

,

bondbröd från alsace

Saftigt och smakrikt – och med en knaprig kant. Det vore synd om Bondbröd från Alsace bara hamnade i franska munnar.

Så ta en paus från sommaren – gärna en regnig dag – rör ihop degen, grädda och vänta lite. Sedan är det bara att smöra brödet och ta en tugga.

Det här behövs till 2 mindre bröd:
½ pkt jäst
2 msk olja
7,5 dl ljummet vatten
3 dl rågmjöl, t ex finmald fullkornsråg
1 dl grahamsmjöl
12 – 12,5 dl vetemjöl special
knappt 1 msk salt

Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke. Häll på olja och lite ljummet vatten. (Ska varken kännas varmt eller kallt när man sticker ner ett finger i vattnet). Rör så att jästen löser sig. Häll på resten av vattnet.

Häll i mjölet lite i taget och saltet mot slutet. Börja med råg och graham. Rör/bearbeta degen med en träsked/trägaffel till det är en smidig deg som släpper från kanterna och inte är alltför kletig.

Låt degen jäsa under en bakduk i 1,5 timmar.

Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in en skål med vatten längst ner i ugnen.

Stjälp upp degen på en väl mjölad skiva/bakbord. Ta mjöl på händerna, dela degen i två delar och knåda de lite. Forma två bröd. Lägg dem på en bakplåt med bakplåtspapper. Låt jästa 30 minuter under bakduk.

Grädda först i 10 minuter på 250 graders värme. Sänk värmen till 200 grader och grädda färdigt, ca 20 minuter till. Bröden är färdiga när de har bra färg och det låter ihåligt när man knackar dem i botten.

Låt svalna på galler utan bakduk.

Degar med rågmjöl blir kletiga, därför innehåller det här receptet lite graham. Det finns inte i franska recept – annars är det här ganska likt de varianter jag har sett.

Jo, det var en skillnad till. En del fransmän tycker att man ska baka det här brödet på det krångliga sydeuropeiska sättet där man gör en grop i mjölet och trycker ner jäst och vatten. Det verkar knepigt tycker jag. Lättare då att göra som vanligt.