Etiketter

grova frukostbröd

Morgontidning och kaffe. Ett äpple. Ost och marmelad – och så brödet.

De här frukostbröden passar på något sätt extra bra när man kan ta det lite lugnt och slipper rusa runt som en galning på jakt efter telefonen och nycklarna och matlådan och väskan och kopplet till hunden och de där papperen som man bara måste ha med sig.

De här behövs till 12 frukostbullar
½ pkt jäst, 25 g
3,5 dl vatten, ljummet
1 msk olivolja
3,5 dl vetemjöl special
2,5 dl grahamsmjöl
2,5 dl siktat dinkelmjöl
0,5 msk salt
sesamfrö eller vallmofrö

Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke. Häll på oljan och fingervarmt vatten. Rör så jästen löser upp sig.

Häll i mjölet (inte allt på en gång). Rör ganska länge med en träslev. Häll i saltet mot slutet. Lägg en handduk över degen och låt den läsa till dubbel storlek, 1 – 2 timmar.

Sätt ugnen på 225 grader. Ta upp degen på ett bakbord med mjöl. Dela degen i 4 delar, och sedan varje del i 3 små delar. Rulla varje del till en liten boll, och lägg den på en bakplåt med papper. Lägg en handduk över och låt dem jäsa i 30 minuter.

Pensla frukostbullarna med vatten och strö över sesamfrö eller vallmofrö.

Skjut in plåten i ugnen och grädda tills frukostbullarna har fin färg. Det tar en 12 – 15 minuter. Låt dem svalna på galler.

Visst är det en härlig höst så här långt. Fortfarande tillräckligt varmt för att ta en kopp kaffe utomhus – och är man lika seg som jag på morgnarna kan man ta med sig frukostbrickan ut på helgerna.

Om man gillar varma bröd på morgonen, så kan man göra degen kvällen innan. Låt den jäsa i kylskåpet under natten. Forma bullarna på morgon, jäs dem i 30 minuter och grädda.

Varma frukostbröd är ännu godare – men morgonen blir inte så där lugn och avslappnad…