Etiketter

alexanderbröd

15-åringen hemma, Alexander, äter nästan bara vitt bröd. Helst ska det vara ciabatta, baguette eller butiksbakat bröd som nästan smakar långfranska.

Som förälder vill man att han ska få i sig mer fibrer och andra sädeslag än vete. Alltså hittade jag på ett lantbröd med bara lite graham och råg, men ett bröd som fick jäsa i två steg för att utveckla smak och näringsämnen.

Det här behövs till 1 stort bröd:
Fördeg
¼ pkt jäst
3 dl ljummet vatten
3 dl vetemjöl special

Deg
¾ pkt jäst
2 msk olivolja
3 dl ljummet vatten
fördegen
0,5 dl rågmjöl
2,5 dl grahamsmjöl
7 dl vetemjöl special
1 msk salt

Gör så här:
Fördegen
Smula ner jästen. Häll över lite ljummet vatten och lös upp jästen. (Vattnet ska vara så varmt att det varken känns varmt eller kallt när man sticker ner ett finger.) Häll i resten av vattnet och mjölet. Rör/vispa en stund så gluten hinner utvecklas en smula. Jäs i några timmar eller till nästa dag.

Degen
Smula ner jästen. Rör ut den i lite ljummet vatten. Häll i resten av vattnet, oljan och fördegen. Häll mjölet lite i taget. Rör/bearbeta degen med en träslev eller trägaffel i ca 10 minuter. Blanda ner saltet på slutet.

Lägg degen i en oljad bunke och låt den jäsa under bakduk ca 2 timmar. (Men en oljad bunke, så förstör man inte jäsbubblorna när man tar upp degen).

Häll upp degen på ett väl mjölat bakbord. Dra ut/forma degen till ett bröd som är lika långt som bakplåten. Lägg över degen på en plåt med bakpapper. Jäs under bakduk i 20 minuter.

Ställ in en skål med vatten i ugnen och värm den till 250 grader. Skjut in brödet. Grädda i 5 minuter. Sänk sedan värmen till 200 grader och grädda i sammanlagt 35 – 40 till brödet är klart. (Knacka i botten på brödet. När det låter ihåligt är det klart.)

Låt svalna på galler.

Om han gillade brödet, 15-åringen?  Man kan säga så här. Han åt ett par mackor av det, men omdömet ljöd:

– Det här brödet är ganska mörkt. Jag tycker det skulle ha varit lite ljusare.

Som jag har skrivit tidigare. Det är inte lätt att vara profet i sitt eget kök.