Etiketter

Rågdegar fastnar gärna på händerna när man ska baka. Till slut står man där med halva degen på fingrarna och känner sig som när man var 3 år gammal och skulle göra pinnbröd.

Har du de erfarenheterna är det här en bra deg – du behöver inte knåda och bearbeta ett enda kaveltag. Rör bara ihop degen och tryck ut den i formar.

Men resultatet blir ett saftigt bröd med fin rågsmak. Och använder du finmalt mjöl så ger det en len känsla, långt från det grova rågbrödets lite tjuriga motstånd.

Det här behövs till 2 bröd:
Deg 1, fördeg
2 dl ljummet vatten
2 dl finmalt rågmjöl, av fullkorn
¼ pkt jäst, ca 12 g

Deg 2
5,5 dl ljummet vatten
1/3 pkt jäst, ca 17 g
3 msk honung
1 (knapp) msk salt
1 msk kinesisk soja
fördegen från tidigare
10 dl finmalt rågmjöl, fullkorn
4 – 5 dl vetemjöl

2 avlånga bakformar, 1,5 l
smör

Gör så här:
Dag 1
Blanda ut 1/4 pkt jäst i kallt vatten. Vispa i rågmjöl. Täck med plastfolie och låt fördegen stå hyfsat varmt i 2 dygn.

Dag 3
Blanda 1/4 pkt jäst med honung och lite kallt vatten. Rör så jäst och honung löser sig. Rör ner fördegen och resten av vattnet. Blanda ner salt, rågmjöl & vetemjöl. Rör med en trägaffel tills allt är blandad (och har blivit en deg).

Smöra bakformarna. Klicka i degen och jämna till den (tryck ner den) med en slickepott. Ta kallt vatten på slickepotten så funkar det.

Låt bröden jäsa i 3 timmar. Sätt ugnen på 200 grader.

Gör några hack i bröden med en gaffel så ångan kan pysa ut. Grädda i 45 – 50 minuter. Ta ut brödet ur formen. Knacka på det – låter det ihåligt så är det färdigt. Lägga annars in det med botten upp i 5 minuter.