Etiketter

, , ,

Det händer att man blir överraskad av den mat man lagar. Så var det för mig med den här torsken med sojasås.

Ugnsbakad fisk och spetskål gillar jag, och det smakade som vanligt när jag lyfte formarna ur ugnen. Men såsen, såsen – den överraskade mig: fyllig, smakrik och med riktigt hög smak. Den var magiskt god.

Så även om du struntar i resten av receptet, laga den här sojasåsen någon gång. Det är den värd.

Det här behövs till 2 – 3 personer:
400 g torskfilé eller annan vit fisk
500 g spetskål
salt & svartpeppar
neutral olja

Sojasås
10 cm purjolök eller ca 3 salladslökar
1 bit ingefära, stor som en tumme
1 vitlöksklyfta
1 chili, spansk peppar
1 – 2 msk neutral olja
1/2 msk socker
3 msk japansk soja
knappt 1 dl vatten

Servering
ris

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Ansa spetskålen och skär i tunna klyftor. Lägg dem i en oljad ugnsform. Salta, peppra och kör i ugnen ca 35 minuter.

Efter 20 minuter lägger du fisken i en annan olja ugnsform. Salta, peppra och slå in formen i ett bakplåtspapper. Sätt in i ugnen och sänk värmen till 150 grader.

Ugnsbaka kål och torsk i ca 15 minuter. Tryck lätt på fisken, när den skivar sig fint – då är den klar.

Sojasåsen. Skölj och strimla purjon. Skala och riv ingefära och vitlök. Dela chilin och skrapa ur kärnorna. Strimla chilin.

Fräs ingefära, purjo, vitlök och chili i olja en minut eller så. Rör ner socker, soja och vatten. Låt såsen koka ett par minuter.

Koka riset under tiden.

Inspirationen till den här soja-torsken kommer från Asiatisk mat av Maria Zihammou (177 kronor hos nätbokbokhandlarna). Det är en sympatisk och trevlig liten kokbok som har fått fart på både mig och mina smaklökar.

Jag fick den i julklapp av 24-åringen, och sedan julafton har jag då och då suttit och bläddrat i boken. Försökt väga smaker och recept mot varandra. Liksom vädrat hur jag tror smaken kommer att bli.

Ska kanske vara tydlig med det där ordet inspireras. Jag har inte snott receptet, men det har varit utgångspunkten när jag funderade på rätten – och en del saker från originalreceptet fanns med ända fram till ”min” version.