Etiketter

lättlagat medelhavsbröd

– Det här var ju gott, säger 15-åringen när han provsmakar mitt bröd.

Själv tänker jag ”Yes”. Äntligen har jag lyckats baka ett bröd som ska bredda hans repertoar av smörgåsätande – och så är jag tacksam över att slippa det vanliga brödet från Konsum och Ica för några dagar framåt.

Hembakt bröd är verkligen fantastiskt mycket godare än industribakat.

Det här behövs till ett stort bröd:
1 pkt jäst
1 msk honung
3 msk olivolja
6 dl ljummet vatten
2 dl finmalt rågmjöl
11 – 12 dl vetemjöl special
knappt 1 msk salt

Gör så här:
Smula sönder jästen i en bunke. Rör ner olja och honung. Häll i lite ljummet vatten (ska varken kännas varmt eller kallt när du sticker ner fingret i vattnet) och rör ut jästen. Häll i resten av vattnet och mjölet, men ta inte allt mjöl från början.

Rör/berarbeta degen läääänge, minst 10 minuter om du gör det för hand. Häll i saltet på slutet.

Lägg en bakduk över degen och låt den jäsa i 1 – 2 timmar till minst dubbel storlek.

Ta ganska mycket mjöl på ett bakbord. Stjälp upp degen och forma till ett långt bröd (man behöver inte knåda degen). Lägg den på en bakplåt med bakplåtspapper. Jäs brödet i 15 – 20 minuter under en bakduk.

Ställ in en skål med vatten i ugnen. Värm den till 250 grader. Baka brödet på full värme i 10 minuter. Sänk värmen till 200 grader och baka i ytterligare 30 – 35 minuter. (Brödet är färdigt när det har bra färg och låter ihåligt när man knackar i botten). Låt det svalna på galler utan bakduk.

Kallt tips för disken
Det här ger ett bröd med bra skorpa och åtminstone lite ”Medelhavs-seghet”. Men det skapar också en massa disk…

Skölj av baksakerna i kallt vatten – med varmt vatten blir mjöl som klister och man får diska tills Rödluvan har ätit upp Vargen.