Etiketter

 

Hembakat bröd där smöret smälter på det fortfarande ljumma brödet… Det är så gott. Man kan äta det med lite god ost eller lite marmelad. Men egentligen behövs inget annat än bröd… Ja, och så smör förstås.

Någon dietmat är det inte. Men gott.

Det här behövs för ett ganska stort valnötsbröd
½ paket jäst
2 msk olja, gärna nötig, kallpressad rapsolja
1 msk honung
5 dl ljummet vatten
1 dl fint rågmjöl
2 dl grahamsmjöl
10 dl vetemjöl special
100 g grovhackade valnötter
1 msk salt

Gör så här
Smula ner jästen i en bunke. Häll över olja, honung och ljummet vatten. Rör tills jästen och honungen har smält. Tillsätt mjölet lite i taget, börja med rågmjöl och graham. Rör med en trägaffel tills det blir en smidig degboll som släpper från kanterna och inte är alltför kladdig.

Eller kör degen i en maskin.

Lägg en handduk över degen och låt den jäsa till dubbel storlek, cirka 2 timmar.

Sätt ugnen på 250 grader. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Forma degen till ett långt bröd. Det är inte nödvändigt att knåda degen. Lägg det på en plåt med bakplåtspapper. Jäs brödet i 20 minuter.

Gör ett par snitt i brödet med vass kniv. Sätt in brödet i ugnen. Sänk värmen till 225 grader och grädda i 10 minuter. Skruva ner värmen till 200 grader och grädda i ytterligare 20 – 25 minuter. Brödet är färdigt när det har bra färg och låter riktigt ihåligt när man knackar på det.

I valnötsbröd bryter rågmjölssmaken fint mot valnötterna. Man kan gärna ha mer rågmjöl i det här brödet. Jag brukar låta bli det, för att rågmjölsdegar blir så kladdiga…

Man kan också testa att ha i fler sorters frön, mer valnötter eller göra brödet på dinkelmjöl. Det är faktiskt inte så petigt. Huvudsaken är att man har koll på proportionerna mellan mjöl, vätska och jäst.

Om jag smakade på det ljumma brödet? Ja, det gjorde jag. Det var gott när smöret smälte… Och jag tog en klick av den goda tomatmarmeladen som skymtar överst till vänster på bilden.