Etiketter

, , , , , , , ,

I katolska länder ”fastar” man ofta på fredagar, i alla fall den äldre generationen. Det betyder inte att de späker sig med någon sorts 5:2-diet, utan att de äter fisk till middag.

Den här typen av fasta när man bara får äta vitmat – inte kött och överdåd – fanns också i Sverige, men försvann när Gustav Vasa lät måla över kyrkomålningarna och snodde katolska kyrkans pengar. Alltså när Sverige blev protestantiskt.

Men en lite rest lever kvar; på långfredagen äter man fisk, oftast lax i svenska familjer. I alla fall i den äldre generationen. Därför har jag kombinerat två menyer – en med lax för långfredagen och en lammeny för påskafton.

Långfredagen
Börja med en superlätt förrättssallad med rökt lax och avokado. Visst, det är lite retro och 70-tal. Men det är enkelt och det är faktiskt väldigt gott.

Om man snabbgravar laxen blir den ännu fastare och mer smakrik. Och gräslökssåsen är superb: vitt vin, crème fraiche och fräsch gräslök. Tillsammans är det en kombo som kan få mig att gå upp ett halvt kilo bara på en middag.

Avsluta med citrontarte med jordgubbssås. Citronfyllningen i pajen bryter fint med den söta jordgubbssåsen. (Jordgubbarna ska mosas till sås, så svenska frysta bär gör sig bättre än bleka och dyra belgiska).

Påskafton
Det här är dagen när ”alla” äter ägg i Sverige. Men handen på hjärtat, hur kul är det att få ett kokt ägg i en kopp? Mitt förslag är att du istället gör oeufs cocotte aux epinards – ägg & spenat i en liten kopp. Det är ägg och fräst spenat som ugnsbakas i små koppar. På toppen ligger det lite strimlad lax eller kanske lite rom. Kul och gott, tycker jag.

På lördag ska det bli nio grader varmt och sol. Kanske läge att kör igång grillen för första gången i år. Jag menar inte att du ska äta maten utomhus, det tror jag bara blir kallt och misslyckat. Men man kan grilla utomhus, och sedan bära in maten till middagsbordet. Då får du vara varm när du äter, men får ändå med den pigga grillsmaken. Testa gärna grillad lammstek, marinerad i vin & örtkryddor.

Som avslutning föreslår jag citronmousse – enkelt & fräscht. Tina frysta bär som du gillar. Vispa ihop mascarpone och citron med kvarg & vispgräde. Vänd ner lemon curd. Även här finns smakbrytningen mellan citronens syra och sötman från lemon curd.

Men oavsett vad du väljer för mat i påsk, så hoppas jag att du får några lediga och lata dagar när du kan träffa vänner och släkt. Glad Påsk!