Etiketter

, , , , , , ,

Det blir midsommar i år också efter en omvälvande vår. Även i år ska midsommarblommorna plockas, en flaska OP Andersson läggas på kylning och sillen dukas fram. Och så sitter vi där på verandan i sommarstugan och tittar ut över Kalmarsund tills myggen börjar bitas och kvällskylan blir alltför besvärande.

Även grillandet blir annorlunda i år – bara fisk och vegetariskt. En av oss är pesceterian (äter bara vegetariskt och fisk) – inte av en nyck så där i medelåldern, utan av strikt medicinska skäl. Så jag tror att det blir en laxsida som hamnar på grillen i år. Gott så.

Men vi börjar med sillen. Har du tröttnat på den vanliga matjessillen, så gör en Matjessilltårta. Lite pyssel är det att få till den, men det är ett besvär som lönar sig för det blir riktigt gott. Annars kan man prova matjessill med dill eller någon av de snabba sillinläggningarna: Citronsill med timjanCurrysill eller Inlagd sill med prästost, gräddfil & stenbitsrom. Eller gör en Gubbröra med matjessill & crème fraiche.

Gillar du rökt lax, så testa att äta den med vispad crème fraiche och hackad dill. För mig är det en perfect match. De två besläktade recepten Kallrökt lax med dillcrème, ruccola & apelsin samt Kallrökt lax med äpple & dillcrème är från början inte avpassade för midsommar, så man kan nog välja bort en del ingredienser. Vill du gå ännu längre från den vanliga midsommarmaten – gör en Stubbe med lax & räkor, som en kort smörgåstårta. Saftigt och smakrikt, och precis lika gott som det låter.

När det är dags att plocka fram grillen så testa gärna lax, fet fisk tycker jag blir riktigt, riktigt bra när den legat på grillgallret. Testa exempelvis Grillad lax med bourbonglaze & dilltzatziki eller Marinerad lax med kryddsmör & grillad citron är några favoriter. Och är det en burgare du vill ha, prova av någon de vegetariska Halloumiburgare med parmesancrème & vitlöksbröd eller Portabelloburgare med glaze.

Vill du ändå ha en köttbit, så grillade jag Flanstek med hemlagad bbq-sås härom dagen. Klart värt besväret.Men en helgrillad fläsk(ytter)filé är inte heller så dumt, till exempel Fläskytterfilé med sweet chili-glaze och Hemgjord BBQ-sås & fläskytterfilé. Obelix-grillad högrev med chiliglaze eller Hamburgare fyllda med feta funkar också bra.

Tillbehören är minst lika viktiga som det grillade. Två av mina favoriter är Fransk potatissallad – lättare, godare och Mangosallad – perfekt till grillat fläskkött.

Efter maten äter man jordgubbar. Vill man vara snäll mot sina smaklökar kan man locka dem med Jordgubbar, digestive & mascarpone.

Men det finns ett recept som slår de andra med hästlängder. Det är Sommarsallad med jordgubbar, vattenmelon & feta (på bilden här ovan). Ska du bara testa ett recept av de här, välj Sommarsalladen.

Trevlig midsommar!