Etiketter

Ett grillvin ska klara rätt mycket. Det ska kunna drickas utomhus i 30-gradig värme, men också funka när kvällskylan kryper på. Det ska smaka bra till korv och kött och ibland till feta potatissallader. Det ska tåla de rökiga aromerna från grillen, och inte så sällan överleva heta smaker och sötma från glaze och sås.

De flesta tror jag bär hem en box från Bolaget när det är dags för grillkväll. Men det är lite synd för det finns många bra alternativ på flaska. Ett sådant är Cigarra reserva 2018 (69 kronor, rött).

Vinet har en fruktig lukt av mörka bär och en trevlig liten kryddighet. Dessbättre är kryddigheten nedtonad, så den skrämmer den varken mig eller moster Märta. Längst in i lukten finns en liten hint av syra, som stramar upp vinet en smula så det inte bara blir varmblodigt välkomnande. I munnen är det snällt och runt med de mörka bären i behåll. På slutet finns en liten uppfriskande smak av körsbär.

Cigarra reserva är gjort på 60 procent shiraz-druvor, alltså den druva som i Frankrike heter syrah. Men här väljer man det internationella namnet, och det är klart passande för vinet är öppet och välkomnande som en amerikan på bjudhumör. Det ansluter alltså till den internationella, varmjordsodlade shiraz-traditionen.

Men framför allt är det lättdrucket och anspråkslöst – just så som det ska vara på en trevlig grillkväll.